FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 15 oktober 2008

Angst en onzekerheid terug op Europese beurzen

AMSTERDAM

De Europese effectenbeurzen waren donderdag het toneel van koersverliezen over een breed front. De stemming werd vooral bepaald door angst en onzekerheid over een naderende wereldwijde recessie.

Tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkopen deden daar tijdens de middaghandel een schepje bovenop.

De belangrijkste index op het Damrak, de AEX, stond met nog enkele uren handel te gaan 17,66 punten lager op 266,85 punten. Dat betekent een verlies van 6,2 procent. De MidKap-index zakte 5,9 procent tot een stand van 401,96 punten.

Angst

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 5,9 tot 6,6 procent. ,,Een depressie en een systeemcrisis is afgewend door de overheidsmaatregelen, maar er is nog redelijk wat angst voor een diepe recessie'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De aandelenkoersen gingen over een breed front omlaag. TomTom maakte een smak van bijna 18 procent, waarmee het de sterkste daler in de AEX was. De oorzaak voor de koersval was een somber analistenrapport van Goldman Sachs. De Amerikaanse bank is vooral bezorgd over de liquiditeitspositie van de producent van navigatieapparatuur. In het ergste geval zal TomTom nieuw kapitaal moeten ophalen om de balans op orde te brengen en de verslechterende marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden.(noordhollandsdagblad.nl)