FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 30 maart 2009

De tweede ontslagronde komt

ING Groep 13.04% === AEX-index 4.79%
Bezuinigden bedrijven eind 2008 en in januari nog mondjesmaat, nu men doorheeft dat de recessie langer duurt gaat men meer mensen ontslaan. De tweede bezuinigingsronde is in volle gang, stelt Z24's Kaj Leers.

Het eerste kwartaal van het jaar is afgelopen, bedrijven sluiten de boeken en beginnen aan het tweede kwartaal - en de tweede ronde van ontslagen, die een veel grotere impact zal hebben. Bedrijven zijn wakker geworden en snappen nu dat de economische neergang langer zal duren.

Of, zoals een ervaren bedrijfsanalist van een bekend effectenhuis het omschrijft: "de vraaguitval is ongekend groot gebleken, veel groter dan de meeste mensen hadden gedacht. Veel bedrijven hadden al gereorganiseerd, in de verwachting dat de teruggang kortstondig zal zijn. In april zal blijken dat een nieuwe reorganisatie nodig is."

Veranderingen
"Kortstondig." "Wij denken dat het zo'n vaart niet hoeft te lopen." "Met deze ontslagronde is ons bedrijf klaar om de economische neergang aan te kunnen."

Dergelijke woorden en zinsneden vielen eind 2008 en in januari van dit jaar her en der te horen. Toen bezuinigden bedrijven mondjesmaat, en stapten soms in het werktijdverkortingprogramma van overheden.

Daardoor bleef het aantal ontslagen nog redelijk beperkt. Het was de eerste bezuinigingsronde, en het aantal ontslagen viel alsnog mee. Economen waren zelfs verbaasd over het milde karakter van de eerste ronde.

"Het valt geweldig mee, gezien alle horrorverhalen die ons de afgelopen tijd bereikten'', stelde econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week, in een reactie op nieuwe werkloosheidscijfers.

Maar nu gaat het opeens hard. (z24.nl)

0 reacties :

Een reactie posten