FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 16 april 2009

Z24 liet zich online oplichten

ING Groep 0% === AEX-index 1.1%
Elke week weer melden bezoekers van online handelsplatforms als Speurders en Marktplaats dat ze door Nigeriaanse oplichters zijn beetgenomen. Ze laten hun spelcomputer naar Afrika verschepen, maar naar het geld kunnen ze fluiten. Z24 wilde in de praktijk ondervinden hoe deze methode werkt en bood een digitale camera aan op Marktplaats.

Het zal je maar gebeuren: je stuurt een filmcamera op naar een aardige koper die wel belooft te betalen, maar dit uiteindelijk nalaat. Naïef? Dat zou kunnen, maar het is wel een truc die al jaren zeer succesvol is. Als we de bezoekersforums op websites als Marktplaats en Speurders mogen geloven verwijnen elk jaar honderden sieraden, spelcomputers en digitale camera’s op kosten van goedgelovige Nederlanders richting Afrika; alle op internet geplaatste waarschuwingen van medeslachtoffers ten spijt.

Om te achterhalen hoe die Nigerianen dit steeds weer voor elkaar krijgen, besloot Z24 een filmcamera op Marktplaats te zetten.

We hebben snel beet: binnen een etmaal laat ene Sarah Brown uit België weten de handycam graag te willen kopen voor haar zoon. Ze informeert naar de prijs en vraagt – nog voor we een deal hebben - de camera aangetekend te versturen naar een door haar opgegeven adres in Nigeria.

De tekst lijkt zo uit een computerprogramma te zijn gerold, want elke specificatie ontbreekt. Sarah spreekt ons aan met een afstandelijk ‘hello seller’ en in haar berichtje wordt met geen woord gerept over een camera, maar over een ‘item’. Dit bericht kan ook, zonder enige wijziging, worden toegestuurd naar een verkoper van een fiets of een horloge.

Bankgegevens
We melden Sarah dat we al een bod van 220 euro hebben gekregen. Als ze bereid is meer te betalen, is de camera voor haar. Hier heeft Sarah wel oren naar. Binnen tien minuten biedt ze 250 euro, exclusief verzendkosten. Ze vraagt om mijn bankgegevens.(z24.nl)

0 reacties :

Een reactie posten