FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 21 april 2009

Salaris vergelijken maakt ongelukkig

ING Groep 0.33% === AEX-index 0.41%
Mensen die hun inkomen vergelijken met dat van anderen schaden hun gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat deze week wordt gepresenteerd op de Royal Economic Society.

'Salarisvergelijkers' zijn minder gelukkig, depressiever, en minder tevreden met het leven in het algemeen, zo meldt de BBC.

Vergelijkingscriterium
De onderzoekers professor Andrew Clark en Claudia Senik van de Paris School of Economics claimen dat mensen continu kijken waar zij staan ten opzichte van anderen, en een van de meest gebruikte criteria is inkomen.

Volgens hen geven drie van de vier respondenten in het Verenigd Koninkrijk en Europa toe dat zij hun inkomen vergelijken met dat van anderen, vooral met dat van collega's.

Minder gelukkig
Maar hoe meer mensen hun salaris vergelijken, des te minder gelukkig ze zijn. Dat is gemeten met vragen als 'Ben je optimistisch?', 'Voelde je je de afgelopen week depressief?', 'Hoe tevreden ben je met je leven tot nu toe?'.

De onderzoekers vonden ook dat het uitmaakt met wie je je salaris vergelijkt. Een vergelijking met een collega is het minst schadelijk, waarschijnlijk komt dit omdat werknemers dan kunnen hopen op een dag hetzelfde te verdienen.

Niet met vrienden vergelijken
Schadelijker is het om je salaris te vergelijken met familieleden. Maar wie zijn salaris naast dat van zijn vrienden legt, wordt er het meest ongelukkig van. Maar liefst twee keer zo verdrietig als wanneer je met collega's vergelijkt.

Overigens worden vrouwen net zo ongelukkig van vergelijken als mannen. (z24.nl)

0 reacties :

Een reactie posten