FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 26 mei 2009

Wie redt de dollar?

Het roekeloze Amerikaanse financiële beleid zal eindigen met een val van de dollar, denken veel analisten. Ze hebben de logica aan hun zijde. Maar logisch is de koersontwikkeling van de dollar zelden.

De wereld heeft een nieuwe dollar nodig. Dat vindt grafisch ontwerper Richard Smit. "We need to rebuild our country, revive our economy, redesign the dollar bill."

Op een speciale website kun je de nieuwe ontwerpen zien en je eigen dollarbiljet plaatsen. Smit zelf maakte alvast een buitengewoon fraai setje biljetten. "In God We Trust, In Change We Believe", schrijft de bedenker. De symboliek van het project is fraai. Maar helpen zal het natuurlijk niets. De waarde van een mooie dollar zal net zo snel achteruit hollen als die van het huidige saaie biljet. De afgelopen weken ging de koers ten opzichte van de euro al fors omlaag.
Maandag 25 mei kreeg je voor een euro al 1,40 dollar. De 1,60 van vorig jaar komt weer in zicht.

Neergang onvermijdelijk
Verdere neergang van de dollar lijkt onvermijdelijk, want de Amerikaanse overheid doet zo ongeveer alles wat volgens de economieboeken de waarde van de munt verzwakt.

De Federal Reserve heeft de korte rente vrijwel op nul gezet en probeert met het aankopen van obligaties ook de lange rente omlaag te krijgen. Sparen in dollars levert buitenlanders dus bijzonder weinig op. De standaard theorie voorspelt dat lage rente leidt tot een lagere wisselkoers.[z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten