FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 21 oktober 2009

Bankrun DSB was deels tevergeefs

ING Groep 1.20 % === AEX-index 0.18 %
De bankrun die maandag 12 oktober ontstond op DSB was deels tevergeefs. Het blijkt dat de bank die dag slechts één tape met overboekingen heeft doorgegeven aan Equens, de organisatie die het girale betalingsverkeer afwikkelt. Dat was om 8 uur 's ochtends.

Dit zei curator Rutger Schimmelpenninck maandag 19 oktober op vragen van Z24.

Noodregeling
De noodregeling voor DSB werd maandag 12 oktober officieel om 11.15 uur van kracht. In de uren tussen 8.00 uur en de noodverordening zijn nog tientallen miljoenen opgenomen via internet en telefonisch. Maar deze opdrachten zijn dus niet meer verwerkt.

Schimmelpenninck: "Er is die morgen slechts één betaling gedaan: om 8.00 uur."

Op dit moment is niet duidelijk waarom. Schimmelpenninck: "U moet bedenken, het ging om een bankrun." DSB raakte die maandagmorgen snel door zijn (krediet) reserves heen. Tussen 24.00 uur en 8.00 uur werd al 21,4 miljoen opgenomen. Deze overboekingen zijn waarschijnlijk wel verwerkt in de laatste batch.

Tussen 8.00 uur en 9.30 uur is nog eens voor 20,2 miljoen euro opgenomen, zo blijkt uit een verslag van de rechtbank dat e-mailverkeer van DSB aan De Nederlandsche Bank citeert. Gegevens over de periode tussen 9.30 uur en 11.15 uur ontbreken. Maar al deze opdrachten zijn niet uitgevoerd. In totaal gaat het waarschijnlijk om tientallen miljoenen euro's.

Spaarders aansluiten in de rij
Dit betekent dat de betrokken spaarders aansluiten in de rij crediteuren in het faillissement. Voor wie onder het depositogarantiestelsel valt, is dat niet onoverkomelijk: zij krijgen hun geld terug, ook al duurt dat waarschijnlijk drie tot zes maanden.

Anders is het voor degenen met spaartegoeden boven de ton en voor depositohouders die vervroegd hun geld opnamen en de boete die daarop stond, voor lief namen. Mochten zij aan het langste eind trekken bij de afwikkeling bij de boedel, terwijl ze dachten wel hun geld te hebben opgenomen, dan zou dit feit nog wel eens een juridisch staartje kunnen krijgen.[z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten