FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 27 oktober 2009

EU-voorzitter Sarkozy kostte miljoen euro per dag

ING Groep 6.05 % === AEX-index 0.49 %
Als de Franse president Nicolas Sarkozy iets organiseert, wordt het al snel vrij duur. Daar kan de Europese Unie over meepraten, want het Franse voorzitterschap van de EU kostte in 2008 één miljoen euro per dag.

Dat meldt de Belgische krant De Tijd op gezag van de Franse nieuwssite Mediapart.

Voor de duidelijkheid: Frankrijk zelf betaalde de rekening, een slordige 171 miljoen euro. Alleen het Duitse voorzitterschap in 2007 benadert het Franse kostenniveau.

Kosten bij Belgen
Het kan ook voor minder. Het Belgische voorzitterschap in de tweede helft van 2010 gaat vermoedelijk 85 miljoen euro kosten, zo berekende de Belgische regering. Dat komt aardig overeen met die van Oostenrijk en Portugal, die eerder voorzitter waren.

Volgens een rapport van de Franse Rekenkamer komen de hoge kosten van Sarkozy's voorzitterschap vooral door de enorme hoeveelheid conferenties, belangrijke vergaderingen tussen regeringsleiders en ministerraden.

Duur feestje
De Rekenkamer was vooral verbolgen over de kosten van een feestje ter ere van een partnerschap met Mediterrane landen. Dat kostte de Franse belastingbetaler 16,1 miljoen euro. Het diner alleen al had een prijskaartje van meer dan één miljoen euro. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten