FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 26 oktober 2009

ING gaat verder als bank

ING Groep 18.00 % === AEX-index 2.34 %

ING gaat zijn bank- en verzekeringsactiviteiten splitsen. De verzekeraar wordt verkocht of naar de beurs gebracht. ING liet ook weten voor 7,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven om een deel van de staatssteun die het ontving af te lossen.


Dat bleek maandag 26 oktober bij de toelichting op ING's beslissing om de bank- en verzekeringsactiviteiten te splitsen.

ING had eind september 2008 een balanstotaal van 1.376 miljard euro, ruim twee keer het bruto binnenlands product van Nederland. Door de afsplitsing van de verzekeringsactiviteiten en het vermogensbeheer zal de resterende bank in eerste instantie een balanstotaal van 760 miljard euro hebben. Door zelfstandige groei zal dit in 2013 weer zo'n 970 miljard euro zijn, gaf ING maandag aan.

De bancaire tak van ING is momenteel met een balanstotaal van 912 miljard euro de dertiende bank van Europa. Op basis van het balanstotaal is de Franse Bank BNP Paribas met een balans van 2.289 miljard euro medio 2009 de grootste bank van Europa. Andere grote banken zijn de Britse reuzen RBS en HSBC. Deutsche Bank heeft een balanstotaal van 1.733 miljard euro.

ING's af te stoten verzekeringsactiviteiten vertegenwoordigen een balanswaarde van zo'n 277 miljard euro. Verder af te stoten onderdelen hebben een omvang van zo'n 135 miljard euro.

Bank erbij in Nederland
In Nederland wordt een aparte bancaire, financiële dienstverlener opgericht die bancaire activiteiten van verzekeraars Nationale Nederlanden en Westland Utrecht en de consumptieve kredietportefeuille van ING in Nederland omvat.

Hierdoor ontstaat een zelfstandige financiële dienstverlener met een balanstotaal van 37 miljard euro, 200 duizend hypotheekcontracten, 500 duizend spaarrekeningen. De hypotheekportefeuille bedraagt 34 miljard euro, wat neer komt op een marktaandeel van 6 procent in Nederland.

De nieuwe bank moet over een jaar klaar zijn om zelfstandig te worden afgesplitst, gaf ING-topman Jan Hommen maandag in een toelichting aan. In omvang wordt dit de zesde bank van Nederland, na ING, Rabobank, ABN Amro/Fortis, Bank Nederlandsche Gemeenten en SNS Bank.

De nieuwe bank is met een balans van 37 miljard euro bijvoorbeeld groter van NIBC (balans 29,7 miljard euro) en Van Lanschot (balans 20,9 miljard euro).

ING Direct
Onderdeel van de ommezwaai van ING is dat internetspaarbank ING Direct in de Verenigde Staten wordt verkocht. Dit kan in de vorm van een beursgang of doorverkoop aan een andere bank. ING Direct had in de VS per 30 juni dit jaar 75,9 miljard euro aan spaargelden van klanten, op een totaal van 330 miljard euro.

Met de verkoop wordt ING Direct een vijfde kleiner. ING Direct blijft actief in Duitsland, het VK, Japan, Frankrijk, Italië, Spanje, Australië en Canada.

Dwang van Brussel
Alle verzekeringsactiviteiten en het vermogensbeheer zullen de komende vier jaar worden afgestoten. De beslissing maakt deel uit van een herstructureringsplan dat ING heeft ingediend bij de Europese Commissie. De afsplitsing vindt plaats via verkopen, beursgangen of een combinatie daarvan, aldus ING.

Brussel heeft al laten weten de operatie goed te keuren op voorwaarde dat internetspaarbank ING Direct in de Verenigde Staten wordt verkocht. Het hele proces moet in 2013 zijn afgerond.

Aandeelhouders van ING moeten op 25 november bij een speciale vergadering hun goedkeuring geven aan de plannen om het concern te splitsen. Maandag 26 oktober zakte de koers van het aandeel ING ruim 5 procent. Beleggers reageerden negatief op ING's beslissing om voor 7,5 miljard euro nieuwe aandelen uit te geven.

De aandelenuitgifte zorgt ervoor dat de winst van ING over meer aandelen verdeeld moet worden, wat ongunstig is voor zittende aandeelhouders. Topman Hommen gaf maandag aan dat voor de aandelenemissie is gekozen omdat ING nu contant geld nodig heeft om eerder ontvangen staatssteun tegen gunstige voorwaarden af te lossen. Om die reden heeft ING ook niet gekozen voor de optie om de splitsing van de bank en verzekeraar uit te voeren door twee aparte aandelen te creëren, aldus Hommen.

Deel schuld afbetalen
ING maakte bekend voor 7,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven om de helft van de staatssteun die het eerder ontving, af te lossen. Ook wordt hiermee een last van 1,3 miljard euro gedekt, in verband met aanpassing van de garantieregeling van ING's Amerikaanse hypotheekportefeuille.

ING ontving in 2008 een directe kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse staat.

In december van dit jaar betaalt ING 5 miljard euro terug aan de staat. De resterende schuld, eveneens 5 miljard euro, zal uiterlijk in 2011 worden afbetaald, aldus hoofd risicobeheer Koos Timmermans.

De regeling voor terugbetaling van de kapitaalinjectie van de Nederlandse staat is aangepast. ING betaalt maximaal 950 miljoen euro aan premie en rente. Eerder was het plafond gesteld op 2,5 miljard euro.

Ook neemt de bank een last van 1,3 miljard euro om de overheid extra te compenseren voor de garanties die werden gegeven voor risicovolle Amerikaanse hypotheken in bezit van ING. Die last, die uitkomt op 1 miljard na belasting, wordt in het vierde kwartaal genomen.

ING gaf aan dat de premie die het concern betaalt aan de staat, voor de garantie van het pakket van 22 miljard euro aan Amerikaanse Alt A-hypotheken, zal worden verhoogd. Tegelijk gaat de beheerpremie die de staat aan ING afdraagt, omlaag. Het zijn deze aanpassingen die leiden tot de extra last van 1,3 miljard euro. Eurocommissaris Kroes gaf eerder aan van mening te zijn dat Nederland ING te weinig liet betalen voor de staatssteun.

Last voor DSB en Amerikaanse hypotheken
Daarnaast maakte ING voorlopige resultaten over het derde kwartaal bekend.

Het voorlopige onderliggende nettoresultaat komt waarschijnlijk uit op 750 miljoen euro. De last van 1,3 miljard euro wordt in het vierde kwartaal genomen. Deze last is niet meegenomen in het positieve cijfer voor het onderliggende resultaat.

Ook verwacht ING in verband met uitbetalingen voor het depositogarantiestelsel, aan spaarders van DSB Bank, in het vierde kwartaal een extra last te moeten nemen. "We denken voor ongeveer een derde van de DSB-schuld aan spaarders te moeten in staan", aldus hoofd risicobeheer Koos Timmermans. Spaarders hebben circa 3,3 miljard euro van DSB tegoed, wat voor ING op een bruto last van circa 1 miljard euro zou neerkomen. ING krijgt vervolgens wel een claim op de bezittingen van DSB Bank.

ING liet verder weten de structuur en samenstelling van het bestuur te veranderen.

Hommen leidt bank en verzekeraar
Jan Hommen blijft voorlopig bestuursvoorzitter van zowel de bank als de verzekeraar. Ook financieel topman Patrick Flynn blijft vooralsnog verantwoordelijk voor beide divisies.

Eric Boyer de la Giroday wordt vice-voorzitter van de banktak. Bestuursleden Hans van der Noordaa en Eli Leenaars worden verantwoordelijk voor respectievelijk de bankactiviteiten in de Benelux en de internationale banktak.

Jacques de Vaucleroy, in de raad van bestuur van ING Groep verantwoordelijk voor de Europese verzekeringstak, vertrekt. Ook Dick Harryvan, de baas van internetbank ING Direct, verlaat ING. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten