FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 28 november 2009

McClaren: gedrag = persoonlijkheid x omgeving

Vooropgesteld: in technische zin hebben de spelers van koploper FC Twente de nodige bagage. Maar ook de psychologische kant van de mens neemt bij coach Steve McClaren een prominente plaats in.

In het Algemeen Dagblad geven omstanders van de Engelsman aan hoe hij bij het trainersschap wordt geholpen door sportpsycholoog en vriend Bill Beswick. Een man die ook onder anderen David Beckham, golfspeler Tiger Woods en tennisser Roger Federer op mentaal vlak begeleidde. Als assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United haalde McClaren zijn steun en toeverlaat eind jaren negentig al met groot succes naar Old Trafford.

Het geheim: gedrag = persoonlijkheid x omgeving. Dat ook de spelers van FC Twente zich prettig voelen bij McClaren is het gevolg van het toepassen van dit model. De invloed van coaches en medespelers op het karakter van een voetballer kan deze boven zichzelf laten uitsijgen. Volgens Beswick moeten spelers zich vrij voelen gevoelens naar elkaar te tonen, maar ook de beschermende rol van de coach in kritieke omstandigheden is essentieel.

Beswick wil de spelers van FC Twente met individuele gesprekken en groepssessies laten geloven dat zij de beste zijn, wat goed lukt. Balans, plezier en een onoverwinnelijke uitstraling zijn de punten waarom het elftal alom wordt geroemd. Als je als provincieclub zelfs bij Fenerbahçe (1-2 winst, Europa League) het hoofd koel houdt, moet er wel nuttig voorwerk verricht zijn.

Steve McClaren is een echte people's manager en zeer vooruitstrevend met zijn menselijke benadering. Een doodnormale man, maar volgens assistent-coach Kees van Wonderen gezegend met 'waanzinnige humor' en het vermogen teamgeest te scheppen. Als Van Wonderen 's morgens de kleedkamer binnenstapt, kan hij een glimlach niet onderdrukken. 'Elke dag onder Steve McClaren is de moeite waard.'

Zaterdag gaat FC Twente op bezoek bij Willem II, de nummer twaalf van de Eredivisie. [vi.nl}

0 reacties :

Een reactie posten