FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 25 november 2009

Roekeloze werknemer krijgt bij ziekte geen salaris

ING Groep 2.00 % === AEX-index 0.75 %
Goed nieuws voor werkgevers, slecht nieuws voor werknemers: wie door roekeloos gedrag niet kan werken, hoeft niet te rekenen op doorbetaling van zijn loon. Dronken achter het stuur kruipen of rijden zonder gordel kan heel veel geld gaan kosten.

Sergio Romero, keeper van landskampioen AZ, brak in maart dit jaar zijn hand toen hij uit woedde over zijn eigen optreden, tegen een kleedkamermuur sloeg. Hij was weken uitgeschakeld.

Romero kreeg zijn salaris gewoon doorbetaald, maar als zijn club had gewild, hadden ze hem ook op zwart zaad kunnen zetten. Tenminste, dat lijkt het gevolg van een uitspraak van een kantonrechter in Sittard. Die bepaalde onlangs dat een werknemer die arbeidsongeschikt raakt na onverantwoordelijk gedrag, geen recht heeft op doorbetaling van zijn loon.

De Limburgse rechter sprak zich uit over een vlieginstructeur die een middenhandsbeentje brak nadat hij tegen de muur had geslagen. De man deed dat na een conflict met zijn werkgever. De werkgever weigerde zijn loon door te betalen, waarop de instructeur in kort geding alsnog zijn loon opeiste. Tevergeefs.

Opzettelijk
De huidige wet bepaalt dat alleen werknemers die opzettelijk arbeidsongeschikt raken, geen recht meer hebben op doorbetaling van hun loon, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. "Maar je ziet steeds meer rechters die ook bewust roekeloos gedrag veroordelen."

Hij pleit voor duidelijkheid en aanpassing van de wet.

Als de werkgever daadwerkelijkheid het loon in houdt, heb je als werknemer meteen een serieus probleem, zegt Van Gelderen: "Je hoeft niet aan te kloppen voor een uitkering bij de UWV. Je bent namelijk nog steeds in dienst."

Wie lange tijd zonder inkomen zit, kan dus in grote financiële problemen komen. Van Gelderen: "In het uiterste geval zou je voor een bijstandsuitkering in aanmerking komen, maar wel nadat je eerst je spaargeld, vermogen of overwaarde op je woning hebt aangesproken."

Opletten dus met roekeloos gedrag, zegt Van Gelderen. Wat dat ook moge zijn. Maar denk aan skiën zonder helm waar dat wel verplicht is. Of autorijden zonder gordel.

Slok
De volgende voetbalcasus dient zich al aan: FC Twente-speler Theo Janssen liep afgelopen weekend een gebroken neus op nadat hij met een slok op een auto-ongeluk kreeg. Hij heeft tien dagen volledige rust gekregen. In theorie heeft de Twentse ploeg nu goede argumenten om zijn loon in te houden. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten