FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 16 november 2009

Wat is DSB's boedel waard?

ING Groep 0.91 % === AEX-index 1.51 %
Dinsdag 17 november brengen DSB's curatoren Rutger Schimmelpenninck en Joost Kuiper hun eerste verslag uit. Voor partijen die een graantje willen meepikken uit de boedel van Dirk Scheringa's failliete bank, begint het spel dan echt.

Een kleine maand hebben ze de tijd gehad om uit te pluizen hoe het gesteld is met de restanten van DSB Bank en andere firma's uit het imperium van Dirk Scheringa. Curatoren Rutger Schimmelpenninck en Joost Kuiper geven dinsdag de eerste tussenstand door.

Voor oud-ABN Amro bankier Kuiper is DSB z'n eerste grote klus als curator. Topjurist Schimmelpenninck van Houthoff Buruma heeft al ruime ervaring bij het afhandelen van faillissementen.

DSB vs. Van der Hoop
Schimmelpennink werd eerder aangesteld als curator bij Van der Hoop Bankiers, toen deze gespecialiseerde bank voor vermogende particulieren in december 2005 failliet ging.

De afwikkeling van het faillissement van Van der Hoop heeft meer dan drie jaar geduurd, maar Schimmelpenninck is er bij Van der Hoop wel in geslaagd zogenoemde concurrente schuldeisers vrijwel volledig te compenseren. Dat wil zeggen: banken en andere kredietverstrekkers die na de fiscus aan de beurt waren bij claims op de boedel.

De lat ligt dus hoog bij DSB Bank. Al is de situatie om twee redenen meer complex dan bij Van der Hoop.

Om te beginnen valt DSB's kredietportefeuille niet zo maar te verkopen, want een deel van DSB's klanten denkt recht te hebben op compensatie wegens ondeugdelijke verkooppraktijen van de bank. Financiële partijen die DSB's hypotheken en andere kredieten kunnen overnemen, willen niet achtervolgd worden door schadeclaims.

Het steekspel met claimclubs die namens gedupeerden verhaal willen halen, kan nog wel even duren. Afgelopen vrijdag bleek bijvoorbeeld dat de curatoren alleen willen praten met de Stichting Hypotheek Leed van Pieter Lakeman en de Stichting Steunfonds van Jelle Hendrickx, als deze partijen een duidelijk mandaat kunnen overleggen van de klanten die ze zeggen te vertegenwoordigen.

Zwart gat DSB Beheer
De tweede grote puzzel voor de curatoren betreft de verwevenheid tussen DSB Bank en Dirk Scheringa's persoonlijke bv DSB Beheer.

DSB Beheer is de enige aandeelhouder van DSB Bank. Maar onder DSB Beheer vallen ook verzekerings- en internetbedrijfjes van Scheringa, voetbalclub AZ en Scheringa's museum voor magisch-realistische kunst.

Heikel punt is dat DSB Bank 70 miljoen euro aan DSB Beheer heeft geleend. Van belang voor schuldeisers van DSB Bank is of verzekeringbedrijven die onder DSB Beheer hangen, voldoende opleveren om de lening van 70 miljoen euro af te lossen. De curatoren houden er al rekening mee dat de verzekeringsbedrijfjes van Scheringa slechts 40 miljoen euro opbrengen.

Scheringa de pineut
Op 11 oktober, een week voordat DSB Bank definitief instortte, maakten Schimmelpenninck en Kuiper een eerste schatting van de waarde van de boedel. Daarbij gaven ze aan dat het eigen vermogen 344 miljoen euro negatief was, als de bank omviel.

De schatting van de curatoren impliceert dat twee partijen hun geld vrijwel zeker kwijt zijn: grootaandeelhouder Scheringa en bezitters van achtergestelde leningen.

Dirk Scheringa verliest de 247 miljoen euro die hij als aandeelhouder in DSB Bank heeft zitten. Daarnaast ziet het er somber uit voor de houders van circa 110 miljoen euro aan achtergestelde spaardeposito's.

Hoop voor banken
Reguliere spaarders van DSB Bank die onder het depositogarantiestelsel vallen, komen er een stuk beter af. Zij krijgen sowieso tegoeden tot één euroton terug.

De spaargarantie wordt betaald door andere Nederlandse banken, naar rato van hun aandeel op de spaarmarkt. Rabobank en collega's kunnen voor een bedrag van in totaal drie miljard euro claims leggen op de boedel van DSB Bank.

Voor de banken is het vooral spannend of de curatoren dinsdag bij hun aanvankelijke inschatting van het liquidatievlerlies blijven. Dat wil zeggen: de min van 344 miljoen euro. In dat geval zouden Rabobank, ING, ABN Amro en SNS vrijwel volledig gecompenseerd worden.

Kortom, het duimen draaien kan beginnen. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten