FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 31 december 2009

2010: Hogere zorgpremie en duurdere wijn


Zuinig rijden wordt extra beloond, de belasting op erfenissen verlaagd en de bijleenregeling aangepast. Ook krijgen kleine ondernemers een steuntje in de rug. Wat gaat er in 2010 gebeuren?

De kosten voor de gezondheidszorg blijven stijgen. Het is dus niet verwonderlijk dat de zorgverzekering ook steeds meer in de papieren gaat lopen. Voor de gemiddelde polis ben je volgens vergelijkingssite Independer volgend jaar ongeveer 4 procent duurder uit. Concurrent Verzekeringssite houdt het op 6 procent. Dit komt neer op zo’n 40 tot 60 euro premiestijging op jaarbasis.

De premies voor aanvullende verzekeringen stijgen met circa 6 procent, al is een vergelijking tussen deze verzekeringen moeilijk te maken, omdat de dekking per polis flink verschilt.

Verder gaat de inkomensafhankelijke bijdrage iets omhoog, tot 7,05 procent.

DekkingHet blijft niet bij een premiestijging. Veel verzekeraars hebben ook de vergoedingen van aanvullende pakketten (met zaken als fysiotherapie, de tandarts, kraamzorg en alternatieve geneeswijzen) versoberd. Dit kan betekenen dat sommige zaken niet langer worden gedekt of dat je voor bepaalde behandelingen een lager bedrag krijgt uitgekeerd.

Het goede nieuws is dat bij evenveel polissen de dekking juist wordt uitgebreid. Uit onderzoek van Verzekeringssite onder 136 aanvullende polissen blijkt namelijk dat in 56 procent van de aanvullende verzekeringen volgend jaar wijzigingen worden aanbracht; vooral op het gebied van fysiotherapie. In bijna de helft van de gevallen is sprake van een verbetering en in evenveel situaties van een verslechtering. 6 procent van de onderzochte polissen kende zowel uitbreidingen als verslechteringen.

Check dus niet alleen de premie voor het nieuwe jaar, maar ook de polisvoorwaarden.

Eigen risico
Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering gaat met een tientje omhoog naar 165 euro. Ook zitten de eigen bijdragen voor kraamzorg en zittend ziekenvervoer in de lift.

Stilzwijgend verlengen

Verzekeraars moeten vanaf 1 januari consumenten tijdig attenderen op de datum waarop een verzekering wordt verlengd en hen ook informeren over de mogelijkheden om op te zeggen. Dat hebben de leden van het Verbond van Verzekeraars met elkaar afgesproken.

Daarnaast wordt voortaan een contracttermijn van één jaar de standaard. Langer lopende contracten zijn alleen mogelijk als jij daar als klant expliciet toestemming voor hebt gegeven.

Ook wordt een einde gemaakt aan ellenlange opzegtermijnen. Zodra de verzekering voor het eerst is verlengd geldt voor jou een maximale opzegtermijn van een maand. De verzekeraar blijft nog wel gebonden aan de contracttermijn die oorspronkelijk is afgesproken.

WijnVoor een flesje wijn moet je straks dieper in de buidel tasten. De accijnzen op wijn gaan per 1 januari met 2,95 procent omhoog.

TabakOok een rookverslaving wordt duurder. Omdat de accijnzen omhoog gaan ga je volgende week voor een pakje shag circa 2 cent meer betalen en voor een pakje sigaretten 9 cent. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten