FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 16 december 2009

Dag voor Kerst vreet stroom

ING Groep 5.90 % === AEX-index 1.05 %
Op de donderdag voor kerst verbruikt Nederland doorgaans de meeste stroom. Op die dag zijn al veel mensen aan de vakantie begonnen. En bedrijven draaien nog een volle werkdag. Daarbij komt dat op die dag in veel huizen de kerstverlichting aangaat.

De kortste dag van het jaar, die altijd rond 22 december valt, speelt volgens de woordvoerder van stroomnetbeheerder Tennet ook een belangrijke rol bij de extra behoefte aan elektriciteit vlak voor kerst. “Er is op die dag veel behoefte aan licht.”

Het stroomverbruik in Nederland is in de maand december traditioneel het hoogst. “Soms ligt de piek ook in januari. Dat hangt sterk af van de kou”, licht de woordvoerder van stroomnetbeheerder Tennet toe.

De laatste tien jaar was het stroomverbruik in december steeds lager dan in januari, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In december 1998 bedroeg het stroomverbruik in Nederland 9.321 miljoen kilowattuur. In januari 1999 lag het verbruik op 9.234 miljoen kilowattuur, bijna 1 procent minder.

Afgelopen winter lag in januari 2009 het stroomverbruik met 11.157 miljoen kilowattuur met 2,3 procent hoger dan in december 2008. In die winter zorgde een vorstperiode rond de jaarwisseling voor een mediahype, een tekort aan schaatsen en files naar de mooiste plekjes natuurijs.

In vergelijking met de maand november neemt het stroomverbruik in december bijna altijd toe. Zo bedroeg in 1998 de toename tussen deze twee maanden bijna 2 procent. In 2008, tien jaar later, lag de stijging van de stroomafname van november op december op ruim 3 procent, zo blijkt uit CBS-cijfers.

Het stroomverbruik stijgt jaarlijks met zo´n 2 procent. De toename hangt samen met de bevolkingsgroei en de economische ontwikkeling. Uitzondering op de trend is 2009. In dat jaar daalde het stroomverbruik met 4 procent. Als gevolg van de economische crisis heeft de het bedrijfsleven, en dan met name de industrie, het afgelopen jaar aanzienlijk minder stroom afgenomen.

Stroompiek rond etenstijd en in de zomer
Overdag gaat in de winter rond 17.30 uur de stroomafname altijd sterk omhoog. Het verbruik neemt dan toe omdat de straatverlichting aan gaat en mensen naar huis toe gaan terwijl bedrijfs- en kantoorpanden nog een poosje open blijven.

Tennet verwacht voor de toekomst niet alleen in de winter maar ook in de zomer een piek van het stroomverbruik. Om de hitte te verjagen worden steeds vaker airco´s en andere koelinstallaties ingezet. “We verwachten daarom binnen nu en een paar jaar dat er een zomerpiek zal zijn in het energieverbruik”, legt de woordvoerder uit. In het najaar en het voorjaar blijft naar verwachting het verbruik op het huidige niveau.

Kerstverlichting verbruikt 226 kilowattuur
De kerstboomverlichting kost een gemiddeld huishouden 226 kilowattuur, zo blijkt uit cijferwerk van het kennisplatform Milieu Centraal. De berekeningen gaan hierbij uit van een versierde kerstboom in huis waarin een snoer van twintig gloeilampjes (40 watt) is gehangen. Bovendien is voor het raam één kerstster opgehangen met daarin een gloeilamp van 25 watt.

Buiten wordt de gevel met een tien meter lange lichtslang (160 watt) versierd en een boom met honderd buitenlampjes (30 watt). De kerstverlichting hangt er van 1 december tot 6 januari, 37 dagen. Het huishouden verbruikt op basis van dit scenario 226 kilowattuur voor het laten branden van alle extra elektrische verlichting. De kosten: 54 euro.

Zouden alle kerstlichtjes worden vervangen door een vergelijkbare led-variant, en de gloeilamp in de kerstster door een spaarlamp, dan gaat de elektriciteitsrekening bijna 45 euro omlaag naar tien euro. Het energieverbruik is dan volgens Milieu Centraal 44 kilowattuur.

Gat de kerstverlichting alleen 's avonds aan, dan komen de elektriciteitskosten bij gebruik van gloeilampjes op bijna veertien euro. Het verbruik is dan 57 kilowattuur. Met led-verlichting komt de elektriciteitsrekening uit op 10 kilowattuur, ongeveer 2,50 euro. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten