FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 17 december 2009

Hoe doet jouw koopwoning het?

ING Groep 0.26 % === AEX-index 0.59 %
De prijzen van huizen gingen het afgelopen kwartaal een kleine vijf procent omlaag ten opzichte van een kwartaal eerder. Echter tussen de regio's zijn flinke verschillen te zien. Hoe doet jouw koopwoning het?

De prijzen van rijtjeshuizen in Utrecht zijn het afgelopen kwartaal in vergelijking met de voorgaande drie maanden met 0,6 procent gestegen. De woningmarkt in de stad lijkt zich daarmee te stabiliseren.

Dat blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag 8 oktober bekend heeft gemaakt.

De gemiddelde prijs van een rijtjeshuis of tussenwoning - de NVM maakt verder onderscheid tussen appartementen, hoekwoningen en vrijstaande woningen - is in Utrecht ten opzichte van het derde kwartaal in 2008 gedaald met 3,3 procent. (Zie ook de landkaarten Prijzen rijtjeshuizen Q3 2009 en Prijzen appartementen Q3 2009.)

Dat is minder dan de helft van de daling in Amsterdam, waar de laatste drie maanden de prijzen nog met 7,3 procent naar beneden zijn gegaan. Kwartaal op kwartaal noteren de Amsterdamse woningeigenaren een verlies van 2,8 procent

Rotterdam en Den Haag
Rotterdam laat van de vier grote gemeenten kwartaal op kwartaal het sterkste herstel zien. In de stad aan de Maas is de woningprijs met 2,3 procent gestegen. Terwijl Den Haag nog een lichte daling noteert van 0,3 procent. Jaar op jaar zijn de Zuid-Hollandse steden respectievelijk goed voor een daling van de woningprijs met respectievelijk 4,2 en 3,0 procent.

Van de vier grote steden kregen in Utrecht de meeste woningen een nieuwe eigenaar. De NVM telde het afgelopen kwartaal in de stad 451 transacties. Rotterdam is met 409 verkochte rijtjeswoningen goed voor het op één na grootste volume. Den Haag noteert met 324 verkochte woningen een derde plaats, Amsterdam mist het podium en moet met 221 verkochte woningen genoegen nemen met een vierde plaats.

Zuiden van Nederland
In het zuiden van Nederland tekent zich net als in Utrecht en Rotterdam een voorzichtig herstel van de woningprijzen af. In de regio Weert zijn de afgelopen drie maanden de woningprijzen ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 1,2 procent gestegen. En in de regio Oss zij de verkoopprijzen met 2,7 procent toegenomen. Jaar op jaar noteren de Limburgse en Brabantse regio elk een min van 2,2 en 5,6 procent.

In Zeeland moeten woningeigenaren het grootste verlies incasseren. Met een waardedaling van 17 procent ging daar ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar de prijs het hardst naar beneden. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2008 blijft de schade in Zeeland beperkt tot een waardedaling van 4,3 procent.

Verliezen voor Friezen
Grote verliezen zijn er ook voor de Friezen, die goed zijn voor de op één na grootste prijsdaling van de dertien regio’s die Z24 op basis van de NVM-cijfers in kaart brengt. In Opsterland is de woningprijs het afgelopen kwartaal ten opzichte van de voorgaande drie maanden met 14,2 procent gedaald. Jaar op jaar blijft de schade beperkt tot een daling van 1,5 procent.

Almere tekent voor de derde plaats met kwartaal op kwartaal een prijsdaling van 10 procent. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder blijft in de polderstad de schade beperkt tot 2,6 procent.

Groningen en Zwolle
In de regio Groningen is het verlies beperkt gebleven tot een prijsdaling van 3,4 procent. De noordelijke provincie doet het daarmee iets beter dan het in Overijssel gelegen Zwolle, waar de woningverkopers gemiddeld hun prijs met 7,4 procent hebben moeten verlagen.

Jaar op jaar daalde de Groningse woningprijs met 3,7 procent. De markt van de noordelijke provincie lijkt daarmee iets stabieler dan de Overijsselse. Daar daalde de prijs in de onderzochte stad met 4,3 procent, aanzienlijk minder dan de prijsdaling kwartaal op kwartaal. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten