FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

zaterdag 12 december 2009

Obama brandt bankiers af

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag uitgehaald naar bankiers en beurshandelaren die nog altijd hoge bonussen opstrijken ondanks de economische problemen in de Verenigde Staten.

"Het is ze nog altijd een raadsel waarom de mensen boos op ze zijn'', zei Obama in een zaterdag uitgezonden interview op de Amerikaanse televisiezender CBS over de bankiers. "Laten we eens kijken: jullie halen tien, twintig miljoen dollar aan bonussen op terwijl Amerika het slechtste economische jaar in decennia heeft doorgemaakt. En jullie hebben het probleem veroorzaakt.''

"En het zijn dezelfde banken die hebben geprofiteerd van de hulp van de belastingbetaler, die zich nu samen met hun lobbyisten met hand en tand verzetten tegen toezicht en controle'', aldus de president.

Weerstand tegen toezicht
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde vrijdag in met voorstellen die het financieel toezicht in de Verenigde Staten ingrijpend zullen veranderen. De plannen moeten echter ook nog worden goedgekeurd door de Senaat, waar ze opnieuw op veel weerstand zullen stuiten van de Republikeinen. Die stemden in het Huis van Afgevaardigden al massaal tegen de nieuwe plannen.

Obama had dan ook geen goed woord over voor de oppositiepartij, die volgens hem een alliantie heeft gesloten met de financiële sector om sterkere regulering te voorkomen.

Zo zouden de Republikeinen afgelopen week de honderd belangrijkste lobbyisten voor de financiële sector hebben uitgenodigd voor een 'peptalk', om ze aan te moedigen de strijd voort te zetten. "Niet dat ze die aanmoediging nodig hadden'', zei Obama. "Ze hebben dit jaar al meer dan 300 miljoen dollar uitgegeven om het debat te beïnvloeden.' [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten