FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 29 december 2009

Wat wijzigt er in 2010 voor werkend Nederland?

ING Groep 0.40 % === AEX-index 0.35 %
De deeltijd-WW blijft voorlopig bestaan en het ontslagrecht voor jongeren wordt versoepeld. Hoe ziet de arbeidsmarkt er in 2010 uit?

Het jaar 2009 stond in het teken van de crisis op de arbeidsmarkt, met maatregelen als de deeltijd-WW. Ook in 2010 zal de werkloosheid waarschijnlijk verder oplopen, naar een procent of acht.

Salarissen
Over de brede linie valt het loonstrookje volgend jaar iets tegen. Werknemers krijgen te maken met een hogere loonheffing in 2010.

Vooral de bovenmodale inkomens gaan er netto op achteruit. Dit komt doordat de derde schijf in de inkomstenbelasting (42 procent) is ingekort ten opzichte van 2009, waardoor je eerder in het 52 procent tarief komt, de gevreesde vierde schijf.

Ook de arbeidskorting wordt verminderd. Verder zet het kabinet stevig in op loonmatiging bij de komende cao-onderhandelingen. Alleen de minima met een baan gaan er iets op vooruit: het fiscaal minimumloon stijgt met 125 euro naar €1.506,84 per maand.

Bestrijding werkloosheid
De deeltijd-WW blijft ook in 2010 van kracht. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een budget van 1 miljard euro uitgetrokken om de maatregel tot in elk geval 1 april in stand te houden.

Bedrijven die vóór 1 april gebruik maken van de deeltijd-WW, kunnen maximaal vijftien maanden gebruik maken van de regeling.

De overheid probeert in 2010 werkgevers ook op andere manier te prikkelen mensen in dienst te nemen of te houden. Zo wordt de omscholingsbonus uitgebreid: werkgevers die mensen omscholen die niet langer dan vier maanden werkloos zijn, of met ontslag worden bedreigd, krijgen de helft van de kosten vergoed.

Ook kunnen werkgevers met een nieuwe regeling, de afdrachtsvermindering onderwijs, opleidingen van eigen personeel als aftrekpost opvoeren. Wel moet de opleiding uitzicht bieden op een hogere positie.

Het ontslagrecht voor jongeren wordt verder versoepeld; werkgevers krijgen de mogelijkheid om mensen onder de 23 jaar vier keer een tijdelijk contract te bieden, in plaats van de huidige drie. In 2010 hoeven werkgevers bovendien veel minder premies te betalen voor werknemers onder de 23 jaar met een kleine baan.

Sociale zekerheid
De Ziektewet wordt volgend jaar aangescherpt. Ten eerste moeten werkgevers het loon van een zieke werknemer maximaal een jaar doorbetalen, als blijkt dat ze te weinig hebben gedaan om de zieke werknemer te herintegreren. Daarnaast wordt de ziektewetuitkering in 2010 verrekend met de WW-uitkering, in de hoop dat minder mensen zo gebruik maken van regeling.

Werknemers die hun levenslooptegoed opnemen om eerder te stoppen met werken, komen vanaf 2010 niet meer in aanmerking voor de in 2009 ingestelde doorwerkbonus.

Deze bonus is bedoeld voor 62-plussers die doorwerken, maar ging ook op voor mensen die met een levensloopregeling vroegtijdig met pensioen gingen. In 2010 gaat dit niet meer op.

Gouden handdruk
Vanaf 2010 mag je een eventuele ontslagvergoeding (ook wel gouden handdruk of stamrecht genoemd) onderbrengen op een bankspaarrekening. Daarmee kun je onder voorwaarden belastingvrij sparen. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten