FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 22 december 2009

Youtube betaalt Buma voor muziekfilmpjes

ING Groep 0.07 % === AEX-index 0.60 %
Videosite Youtube heeft met muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra een licentie-afspraak gemaakt. Youtube betaalt een zak met geld aan liedjesschrijvers zodat muziekvideos op alle Nedelandse sites en blogs geplaatst kunnen worden.

Dat maakten Youtube, onderdeel van Google, en de Nederlandse organisatie voor liedjesschrijvers en componisten Buma/Stemra dinsdag 22 december bekend.

Kritiek op geld voor video
In oktober kreeg Buma/Stemra een golf van kritiek over zich heen, toen de organisatie het plan opvatte om websites en blogs geld te vragen voor het embedden van muziekfilmpjes. Youtube maakt het embedden, het plaatsen van filmpjes op een site of webblog, mogelijk.

Buma/Stemra, dat in Nederland de rechten van liedjesschrijvers behartigt, wilde met dit plan benadrukken dat ook op de inhoud van internetfilmpjes rechten zitten. In oktober gaf Buma al aan te hopen dat Youtube zelf zou willen betalen voor het het embedden van deze muziekvideo's.

Zak geld
Youtube betaalt Buma/Stemra nu eenmalig een bedrag, "een lump sum", zo zegt de woordvoerder van Youtube Benelux tegen Z24. Hiervoor heeft Youtube "een aantal jaar" een licentie om de liedjes op Youtube aan te bieden. Uiteraard is deze licentie alleen van toepassing op liedjesschrijvers die door Buma/Stemra vertegenwoordigd worden.

Youtube zal de auteursrechtenorganisatie gebruikersstatistieken geven. Buma/Stemra kan zo zien welke video's vaak bekeken worden. Op grond hiervan kan de organisatie de auteurs weer een vergoeding geven. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten