FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 18 december 2009

Zo kies je de beste pechhulp

Wie met panne langs de weg staat, kan tegenwoordig aankloppen bij verschillende organisaties: ANWB, Route Mobiel, Bovag en diverse verzekeraars. Shoppen loont, want de verschillen in voorwaarden en prijzen zijn groot.

Dat zul je net zien: je start je auto om naar een belangrijke vergadering te gaan en de motor komt niet verder dan wat gepruttel. Het is prettig als dan snel een monteur snel naar je toe komt die het euvel verhelpt of een vervangende auto regelt, zodat je je weg kunt vervolgen.

Sinds 1946 was elke automobilist voor pechhulp aangewezen op de gele auto’s van de Wegenwacht. Maar in 2004 is de ANWB haar monopoliepositie kwijtgeraakt. Route Mobiel was de eerste partij die de concurrentie aan ging. Andere partijen volgden, waaronder de Bovag en diverse verzekeraars.

Inmiddels is de keuze voor de automobilist groot. Maar de verschillen in prijs en voorwaarden ook. Waarop moet je letten?

Prijs pechhulp
De goedkoopste pechhulpverzekering kun je afsluiten bij SOS Pechhulp International, onderdeel van verzekeraar National Academic. Voor een auto jonger dan dertien jaar ben je 29,90 euro per jaar kwijt voor pechhulp in heel Europa, inclusief vervangend vervoer. Deze verzekering is echter alleen toegankelijk voor hbo’ers, academici, middelbaar en hoger personeel. De premie is zo laag omdat deze groep volgens de statistieken minder brokken maakt.

Het duurst ben je uit bij de Wegenwacht, die voor hetzelfde pakket 120 euro rekent. Je bent dan wel direct lid van de ANWB.

Andere partijen vragen voor pechhulp binnen de landsgrenzen gemiddeld 45 tot 55 euro en voor Europadekking 60 tot 70 euro.

AA Team werkt met pechhulptegoedbonnen. Je betaalt 13,95 euro lidmaatschapskosten en daarnaast alleen voor hulp die je gebruikt. Dit kan duur of goedkoop uitpakken. Voor een indicatie: pechhulp overdag kost circa 59,50 euro.

Korting bij combinatie
Een goede prijsvergelijking is echter lastig te maken, omdat veel partijen nogal differentiëren in hun tarieven. Zo krijg je bij Centraal Beheer Achmea korting als je daar ook je autoverzekering afsluit en biedt de ANWB partnerkorting en een gereduceerd tarief voor jongeren. Route Mobiel en AA Team geven korting na een jaar pechvrij rijden.

Ook kun je soms kiezen uit verschillende pakketten. De ANWB biedt de grootste keuzevrijheid: wil je alleen pechhulp in je eigen woonplaats of ook daarbuiten? En stel je wel of geen prijs op vervangend vervoer? Alles is mogelijk. Bij Route Mobiel kun je bij het Europapakket kiezen voor dekking over een vol jaar of drie maanden.

Opslag oude auto’s
Verder rekenen diverse partijen een opslag voor oudere auto’s, omdat de kosten voor reparatie in deze categorie vaak de pan uitrijzen. Bij Centraal Beheer Achmea betaal je binnen Nederland voor een auto van voor 1999 dubbel zoveel: 90 in plaats van 45 euro. Mondial Assistance vraagt voor auto’s ouder dan twaalf jaar een toeslag van 20 euro. Bij Route Mobiel betaal je voor een auto jonger dan vier jaar 55 euro, maar voor oudere auto’s gaan de tarieven volgend jaar omhoog, tot 87,50 euro voor auto’s van dertien of veertien jaar oud. Oudere auto’s kunnen dan zelfs helemaal niet meer worden verzekerd.

Bovag regelt in Europa geen vervangend vervoer voor auto’s ouder dan tien jaar. Maar tegen een meerprijs van 18,75 euro, kun je je hiervoor toch verzekeren.

Aanhangers en caravans
Ook caravans en aanhangers zijn vaak uitgesloten van dekking. Ze worden soms wel gratis meegesleept naar de garage als je auto kapot is, maar als ze zelf defect zijn moet je je daar veelal apart voor bijverzekeren. De toeslag hiervoor loopt uiteen van 6,50 tot 12,50 euro.

Behalve de prijs zijn natuurlijk ook de voorwaarden van belang. Bij de ANWB is de verzekering op naam gesteld (maximaal twee kentekens). Andere partijen kennen een voertuiggebonden verzekering: het maakt hierbij niet uit wie de auto bestuurt.

Een naamgebonden polis heeft als voordeel dat je ook dekking krijgt als je weleens in een andere auto –bijvoorbeeld van je ouders- rijdt. Maar deel je een auto, dan ben je duurder uit, omdat je beide bestuurders een verzekering nodig hebben.

Vervangend vervoer
Ook hanteren verzekeraars verschillende termijnen voor vervangend vervoer als je in het buitenland met een kokende motor langs de weg staat en je auto niet binnen twee dagen gerepareerd kan worden. Bij Centraal Beheer Achmea, Route Mobiel en de ANWB krijg je maximaal dertig dagen een vervangende auto. De Bovag gaat uit van vier dagen, maar voor 10,50 euro kun je die termijn oprekken naar dertig dagen. Soms mag je ook kiezen tussen een andere auto of een trein- of vliegreis terug naar huis.

Servicewagens door het land
Verder verschilt de werkwijze van de verschillende partijen. De ANWB beschikt over ongeveer duizend servicewagens die kriskras door het land rijden. Zij zijn ook uitgerust met een installatie die ter plekke hulp kan bieden als je per ongeluk de verkeerde brandstof hebt getankt.

Ook beschikken alle medewerkers over een EHBO-diploma en zijn sommige auto’s toegerust met een defibrillator. Daarnaast beschikt de Wegenwacht over speciale takelwagens, die je auto snel van een onveilige plek kunnen wegtakelen. Ook Route Mobiel heeft eigen auto’s, verspreid over het hele land. Beide partijen hebben in het buitenland Nederlandstalige alarmcentrales.

Werken met dealers
Andere partijen werken met autodealers. Bovag bijvoorbeeld maakt gebruik van een netwerk van 6.000 aangesloten dealers, verspreid over het hele land. In het buitenland maakt deze organisatie gebruik van het dealernetwerk van Mondial Assistance. Bovag probeert zoveel mogelijk je eigen dealer in te schakelen, omdat deze jouw auto het best kent.

Oppassen voor uitsluitingen
Let tot slot op de uitsluitingen. Als je strandt wegens een eigen fout, bijvoorbeeld omdat je je lampen aan hebt laten staan, keren de meeste partijen niet uit. Bovag doet dat wel.

Daarnaast hanteren enkele partijen een maximum aan het aantal keren dat je een beroep kunt doen op transport- of sleutelhulp. Meld je je vaker, dan betaal je een eigen bijdrage.

Kijk ook in de voorwaarden of bij de Europadekking iets staat vermeld over het doel van je reis. Heeft je reis (deels) een zakelijk karakter - als je bijvoorbeeld een congres bezoekt en daar nog enkele vakantiedagen aan vastplakt - dan krijg je soms geen hulp. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten