FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 28 december 2009

Zuinig rijden in 2010 nog verder beloond

ING Groep 1.75 % === AEX-index 0.75 %
Zuinig rijden wordt komend jaar nog aantrekkelijker. Ook worden verdere stappen gezet in de landelijke uitrol van de OV-chipkaart. Z24 zet de belangrijkste maatregelen op het gebied van vervoer op een rij.

De vervuiler betaalt. Dat uitgangspunt geldt steeds meer voor het autoverkeer. De hoogte van de aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting gaat steeds meer afhangen van de CO2-uitstoot. Komend jaar worden hierin verdere stappen gezet. Wat staat de automobilist komend jaar zoal te wachten?

BPM en MRB
Met het oog op de kilometerheffing gaat het kabinet ook komend jaar verder met de geleidelijke afbouw van de BPM (aanschafbelasting), terwijl tegelijkertijd de motorrijtuigenbelasting wordt verhoogd. Dit gebeurt sinds 2008 met jaarlijkse stapjes van 5 procent.

Kilometerheffing
Die kilometerheffing –hoe omstreden ook- komt overigens met rasse schreden naderbij. Na Eindhoven is nu ook Amsterdam van plan een proef met rekeningrijden te starten. Maximaal 10.000 vrijwilligers zullen de komende jaren kennismaken met een basis- en spitstarief. Zij krijgen vooraf een geldbedrag overgemaakt dat bij elke rit slinkt. De teller gaat harder lopen bij autoritjes tijdens de spits. Er worden verschillende spitstarieven uitgeprobeerd, om te onderzoeken wat effectief is.

Zuinig rijden
Wie kiest voor een zuinige auto helpt niet alleen het milieu een handje, maar ook zijn eigen portemonnee. Om de aanschaf van dergelijke wagens te stimuleren wordt de hoogte van de BPM vanaf 2013 volledig afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Het eerste stapje in die richting wordt na de jaarwisseling gezet. Dan wordt voor vaststelling van de BPM niet alleen gekeken naar de catalogusprijs, maar ook naar de CO2-emissie. De bonusmalusregeling op basis van het energielabel en de CO2-toeslag vervalt dan. In de loop der jaren wordt de CO2-grondslag steeds belangrijker, ten koste van de catalogusprijs.

Aanschaf zuinige auto
Ook een zuinige auto kopen wordt aantrekkelijker. Wie komend jaar zo’n bolide aanschaft krijgt 750 euro korting op de aanschafbelasting. Onder het kopje ‘zuinig’ vallen benzineauto’s met een CO2-uitstoot van 110 tot 120 gram per kilometer en diesels met een CO2-uitstoot van 95 tot 120 gram per kilometer.

De koper van een aardgasauto wordt getracteerd op een BPM-korting van 500 euro.

Zeer zuinig rijden
Voor zeer zuinige auto’s hoef je vanaf januari geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Nu betaal je nog een kwart van het normale tarief. Onder de categorie ‘zeer zuinig’ vallen benzineauto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 110 gram per kilometer en diesels met een uitstoot van 95 gram per kilometer.

Elektrisch rijden
Elektrische en waterstofauto’s blijven ook komend jaar vrijgesteld van BPM. Ook geldt voor deze auto’s de komende vier jaar geen leasebijtelling.

Youngtimer
Er was even sprake van dat de bijtelling van een auto van de zaak van 15 tot 25 jaar oud zou worden berekend over de oorspronkelijke catalogusprijs. Maar die plannen gaan niet door. De bijtelling wordt ook in 2010 berekend over de dagwaarde, ofwel de waarde in het economisch verkeer. Wel gaat de bijtelling voor deze wagens omhoog van 25 naar 35 procent.

Bijtelling
De Belastingdienst mag een boete van maximaal 4.920 euro opleggen als je ten onrechte geen bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak hebt aangegeven.

Accijns
Tanken wordt duurder. De accijnzen op branstoffen gaan op 1 januari met 1,9 procent omhoog. Een liter ongelode benzine wordt hierdoor 1,33 cent duurder. Voor dezelfde hoeveelheid diesel betaal je straks 0,79 cent meer en voor LPG 1,5 cent.

Trein
Een treinkaartje wordt vanaf 1 januari gemiddeld 1,85 procent duurder. Ook de prijs van een Railrunnerkaartje (voor kinderen) gaat omhoog. Hiervoor betaal je straks 2,50 euro, 50 cent meer dan dit jaar.

Rijden met de trein wordt misschien wel wat leuker, want als alles meezit worden komend jaar enkele treinen voorzien van wifi, waardoor je met je laptop gratis draadloos kunt internetten.

OV-chipkaart
De uitrol van de OV-chipkaart gaat gestaag verder. Zo wordt reizen met de Studenten OV-chipkaart in 2010 landelijk ingevoerd. En in Rotterdam zal op 11 februari de strippenkaart geheel verdwijnen. Wil je daar met de tram, bus of metro reizen, dan kan dat uitsluitend nog met de OV-chipkaart.

Strippenkaart
Reis je nog met een strippenkaart, dan ben je vanaf januari 4,3 procent duurder uit. Voor de blauwe 15-strippenkaart moet je 7,60 euro neertellen: 30 cent meer dan nu. De roze kaart gaat 5 euro kosten, een prijsverhoging van 20 cent. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten