FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 27 januari 2010

Acht prangende vragen over je pensioen

Behalve de AOW, moet ook ons pensioenstelstel op de schop, stelde de commissie Goudswaard woensdagmorgen. Hoe zit dit en wat moet er veranderen? Acht vragen (en antwoorden) over het rapport Goudswaard.
ING Groep 1.25 % === AEX-index 0.73 %

Wat is er aan de hand?
Als gevolg van de vergrijzing, de stijgende levensverwachting en de toenemende kwetsbaarheid van pensioenfondsen voor financiële risico’s is het Nederlandse pensioenstelsel in zijn huidige vorm volgens de commissie Goudswaard niet toekomstbestendig.

Hoe dat zo?
De vergrijzing is een probleem omdat hierdoor tegenover het aantal gepensioneerden steeds minder werkenden staan die pensioenpremie betalen. Hierdoor wordt het voor pensioenfondsen steeds lastiger eventuele financiële tegenvallers op te vangen door de premie te verhogen. De premie zou dan immers de pan uit rijzen.

De stijgende levensverwachting is een probleem omdat mensen tot hun dood pensioen ontvangen. Hoe langer mensen leven, hoe duurder dit dus voor een pensioenfonds is.

Hier komt bij dat pensioenfondsen doordat de rente daalde en de aandelenkoersen stegen sinds 1980 risicovoller moesten gaan beleggen, aldus de commissie. Dit terwijl ze dus minder goed in staat zijn tegenvallers op te vangen door de premies te verhogen en ook werkgevers steeds minder pensioenrisico willen dragen.

De problemen van pensioenfondsen zijn dus niet gewoon weer voorbij als de huidige economische crisis voorbij is?
Nee, volgens de commissie Goudswaard heeft de huidige crisis de problemen alleen maar zichtbaar gemaakt, maar eigenlijk waren ze er dus al.

Wat moet er volgens de commissie gebeuren?
Er zijn verschillende mogelijkheden. De eerste is de pensioenpremie te verhogen. Maar volgens de commissie is dit niet verstandig omdat arbeid in Nederland dan veel te duur wordt, wat schadelijk is voor de economie.

Een andere optie is de pensioenen te verlagen. Nu bouwen veel Nederlanders volgens de commissie 70 procent van hun laatstverdiende salaris aan pensioen op. Inclusief AOW komen zijn zelfs aan 80 procent. Dit is internationaal veel. Daarom zou het misschien best wat minder kunnen, oppert de commissie.

Een derde optie is om meer onzekerheden in het pensioenstelsel in te bouwen bijvoorbeeld - en deze optie werd door de commissie als zeer aantrekkelijk omschreven – door de pensioenleeftijd te koppelen aan de levensverwachting. Concreet houdt dit in dat de pensioenleeftijd niet vast 65 of 67 is, maar dat hij steeds mee stijgt met het stijgen van de levensverwachting.

Hoe verhoudt zich dit tot het voornemen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen tot 67 jaar?
Het kabinet wil de AOW-gerechtigde leeftijd in 2020 verhogen naar 66 jaar en 2025 naar 67 jaar. Het koppelen van de levensverwachting aan de leeftijd waarop iemands werkgeverspensioen, tweede pijler pensioen genoemd, in gaat kan volgens de commissie echter al veel eerder beginnen.

In de praktijk kan dit betekenen dat de AOW op een andere leeftijd ingaat dan iemands werkgeverspensioen.

Hoe ziet dit er concreet uit? Nu krijgt iemand die 65 jaar wordt AOW en daarnaast pensioen dat hij via zijn werkgever heeft opgebouwd. In 2015..?
In 2015 zou het kunnen gebeuren dat iemand wel op zijn 65ste AOW krijgt, maar in theorie pas op bijvoorbeeld zijn 66ste werkgeverspensioen krijgt. Omdat veel 65-plussers niet een jaar lang alleen maar AOW willen krijgen en pas daarna ook hun aanvullende pensioen, zullen zij in de praktijk waarschijnlijk wel ook al hun aanvullende pensioen krijgen alleen dan wel minder per maand omdat dit pensioen over een langere periode wordt uitgesmeerd als je het eerder laat ingaan.

Verandert er ook iets voor mensen die al gepensioneerd zijn?
Nee, de verandering zou alleen betrekking hebben op nieuw op te bouwen rechten vanaf het moment dat de verandering in gaat.

Hoe nu verder?
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gezegd dat hij dit rapport samen met het rapport over het beleggingsbeleid van pensioenfondsen dat de commissie Frijns vorige week uitbracht, gaat bekijken en voor 1 april met een reactie komt.

Over dit kabinetsstandpunt gaat hij vervolgens in overleg met toezichthouder. Halverwege dit jaar wil hij dan samen met toezichthouder De Nederlandsche Bank en de wekgevers en de werknemers een aantal keuzes maken. Als het aan Donner ligt is dan ook de besluitvorming rondom de AOW afgerond en is alles op pensioengebied dan weer duidelijk. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten