FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 29 januari 2010

Frans Bauer niet altijd de goedkoopste

Energiebedrijven die een hoog vastrecht hanteren, zijn vooral aantrekkelijk voor stevige verbruikers van stroom en gas.

ING Groep 3.36 % === AEX-index 1.22 %
Dat blijkt uit een inventarisatie van Z24 op basis van de variabele stroom- en gastarieven die sinds januari 2010 gelden, en de vastrechtkosten.

Prijsvechters op de energiemarkt wrijven het er stevig in. Wij zijn de goedkoopste! Prominent zijn onder meer de wervingsacties van De Nederlandse Energiemaatschappij met boegbeeld Frans Bauer.

Goedkoop slaat doorgaans op de lage leveringstarieven voor gas en stroom. Maar consumenten moeten ook rekening houden met de vaste leveringskosten die ze betalen. Voor consumenten die weinig stroom en gas verbruiken, wegen hoge vastrechtkosten zwaarder mee. En omgekeerd.

Hoog of laag verbruik
Dit fenomeen is goed te zien als je lijstjes maakt voor de leveringskosten, en daarbij het vastrecht en het verbruiksprofiel betrekt. Gemiddeld consumeerde een Nederlands huishouden in 2008 1.625 kuub gas en 3.558 kilowattuur stroom, blijkt uit cijfers van bureau EnergieNed.

Afhankelijk van het soort huishouden, is er echter forse variatie. Energievergelijker PrizeWize.nl hanteert voor een eenpersoonshuishouden bijvoorbeeld een jaarverbruik van circa 750 kuub gas en 2000 kilowattuur stroom, tegen 1.750 kuub gas en 4500 kilowattuur voor een vierpersoonshuishouden.

Vastrecht maakt verschil
Neem je deze verschillen als uitgangspunt voor een kostenberekening, dan heeft dat vooral gevolgen voor leveranciers die lage leveringstarieven rekenen, gecombineerd met een hoog vastrecht. Dit model hanteren onder meer De Nederlandse Energiemaatschappij, Atoomstroom en Essent-dochter Energie:Direct.

Het vastrecht ligt bij de drie genoemde aanbieders tussen de 5,65 en 6,99 euro per maand, inclusief btw. Veel andere leveranciers rekenen een vastrecht van twee tot drie euro per maand.

Spelen met toplijstjes
Bij een gemiddeld tot hoog verbruiksprofiel is De Nederlandse Energiemaatschappij de goedkoopste leverancier en scoren ook Atoomstroom en Energie:Direct goed. Zie de grafieken: Stroomkosten bij hoger verbruik en Gaskosten bij hoger verbruik.

Voor een klein huishouden dat weinig energie consumeert, ziet het plaatje er anders uit. Zie de grafieken Stroomkosten bij laag verbruik en Gaskosten bij laag verbruik.

Op de ranglijst voor aardgas zakken De Nederlandse Energiemaatschappij, Atoomstroom en Energie:Direct alledrie fors. Voor stroom blijft De Nederlandsche Energiemaatschappij in de top drie, en zakken Atoomstroom en Energie:Direct wat verder weg.

Groei boven winst
Directeur Pieter Schoen van De Nederlandse Energiemaatschappij geeft aan dat het verbruiksprofiel van zijn klanten aardig aansluit bij het gemiddelde in Nederland: "Wij hebben een half miljoen klanten en daar zit een melange van gebruikers bij. Als klanten bij ons komen en achteraf merken dat ze toch duurder uit zijn, krijgen ze dat met korting dubbel terug."

De extreem lage leveringsprijzen van De Nederlandse Energiemaatschappij zijn volgens Schoen mogelijk door het scherpe inkoopbeleid. "Dat geven we door aan onze klanten. We maken een bescheiden winst en mikken vooral op groei."

Vol in de kernstroom
Atoomstroom, een nieuwkomer die sinds een jaar exclusief kernstroom levert, krijgt vooral klanten met een relatief hoog energieverbruik, geeft directeur Sjef Peeraer aan. "Ons prijsmodel sluit goed aan bij de doelgroep. Die zit met het verbruik vaak boven de vijfduizend kilowattuur stroom en tweeduizend kuub gas per jaar, bijvoorbeeld omdat klanten een Turks stoombad hebben."

Peeraer wil niet zeggen hoeveel klanten Atoomstroom heeft. "Maar het trekt duidelijk aan doordat we sinds afgelopen december naast stroom ook gas leveren. Bovendien zijn onze tarieven voor alle klanten gelijk. Er is geen onderscheid tussen bestaande en nieuwe klanten."

Energieleveranciers met lage variabele tarieven en een hoger vastrecht, gebruiken dus een specifiek prijsmodel. Voor consumenten die energieprijzen vergelijken, betekent dit dat ze zelf ook goed moeten kijken naar hun verbruiksprofiel. Dé goedkoopste bestaat helaas niet. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten