FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 21 januari 2010

Gas en stroom: prijzen dalen

De aanpassing van variabele gas- en stroomprijzen begin januari heeft geleid tot daling van gas- en stroomprijzen met gemiddeld 2 en 13 procent. Bij groene aanbiedingen lopen de prijzen fors uiteen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Z24 op basis van prijsgegevens van vergelijkingssite PrizeWize.nl.

De gemiddelde variabele gasprijs is vergeleken met medio 2009 ruim twee procent gedaald tot 0,2707 euro per kubieke meter, exclusief btw. Een alleenwonende die 750 kuub per jaar verbruikt, bespaart ongeveer twee euro. Een vierpersoonshuishouden dat 1750 kuub per jaar verbruikt, is drie euro goedkoper uit.

Maar niet alle aanbieders verlaagden de variabele gasprijzen per 1 januari. Bij ongeveer de helft van 30 aanbiedingen gingen de prijzen omlaag. In circa een kwart van de gevallen verhoogden leveranciers de variabele gasprijs. De overige contracten bleven ongewijzigd.

Koppeling olieprijs
Gasprijzen zijn in Nederland deels gekoppeld aan olieprijzen, en die stegen in de tweede helft van 2009. Energieleveranciers kunnen echter ook op vrije gasmarkten aardgas inkopen. Daar zijn gasprijzen niet gekoppeld aan olieprijzen. Door de toename van het gasaanbod op vrije handelsmarkten stonden aardgasprijzen in dit segment de afgelopen maanden onder druk.

Leveranciers moesten, afhankelijk van hun inkoopbeleid en marketingoverwegingen, kiezen of ze gasprijzen voor consumenten begin 2010 wel of niet zouden verhogen. Veel energiebedrijven hebben uiteindelijk de stijging van olieprijzen genegeerd en klanten begin januari lagere variabele gasprijzen aangeboden.

Groen versus Atoom
De goedkoopste variabele gasprijzen zijn te vinden bij prijsvechters Atoomstroom, E.ON en Anode. Groene aanbiedingen van Main Energie, Eneco en Essent behoren tot de duurste in de markt. Vaak ook omdat er een opslag is ingebouwd om de uitstoot van koolstofdioxide te compenseren. Zie het overzicht Variabele gasprijzen: goedkoopste en duurste tien.

De prijsverschillen tussen aanbieders kunnen flink oplopen. Afwijkingen van de gemiddelde variabele gasprijs lopen uiteen van plus 14 procent tot minus 14 procent.

Forse prijsverschillen
Bij de stroomprijzen is het beeld eenduidiger. Variabele prijzen zijn vergeleken met juli 2009 over de hele linie gedaald, met gemiddeld 13 procent tot 0,0738 euro per kilowattuur. Voor een alleenstaande die op jaarbasis tweeduizend kilowattuur stroom verbruikt, scheelt dat 19 euro. Een vierpersoonsgezin dat 4.500 kilowattuur verbruikt, is zo'n 42 euro goedkoper uit.

Op de stroommarkt zijn de prijsverschillen groter dan bij gas. Afwijkingen ten opzichte van de gemiddelde stroomprijs lopen uiteen van minus 41 procent tot plus 24 procent. Zie het overzicht Variabele stroomprijzen: goedkoopste en duurste tien.

Ook voor stroom zitten de duurste aanbiedingen in de groene hoek, bij Essent, Nuon en Eneco. Deels komt dat doordat aanbieders aparte contracten voor windenergie werken, waarvoor klanten iets meer betalen.

Er zijn ook leveranciers die juist stunten met groene stroom. Zo heeft de Nederlandse Energiemaatschappij het goedkoopste tarief voor stroom op basis van waterkracht. Prijsvechter Anode bied zowel groene als reguliere stroom aan tegen scherpe tarieven. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten