FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 29 januari 2010

iPad voor Gamerts

Sommigen zaten gisteren in uiterst opgewonden staat 4x per minuut hun browser te refreshen om het nieuws binnen te slurpen. Anderen hebben met oogkleppen op tot 00:00 gewacht om van iTunes de presentatie te downloaden en weer anderen vonden het item in De Wereld Draait Door of anders wel in de krant vanochtend wel voldoende.

Hoe dan ook, er zijn niet veel mensen over op deze aardkloot die niet weten dat Apple’s nieuwe kindje, de iPad, er aan komt. En anders kom je daar nu wel achter. Voor een uitgebreide review zullen we zeker nog twee maandjes moeten wachten, maar of er een spelletje op gespeeld kan gaan worden, kunnen we nu alvast zeggen.

Wat is de Apple iPad?
Feitelijk een iPhone zonder Phone met een groter scherm en meer kracht onder de motorkap. Het maakt gebruik van hetzelfde besturingssysteem, de vormgeving is identiek en alle bestaande Apps doen het er ook op. Uiteraard komen er ook Apps die alleen mogelijk zijn dankzij het 9,7” multitouch scherm. GPS, licht- en bewegingssensor zijn ook allen present maar worden ondersteund door een veel snellere processor. Het apparaat is het verlengde van de iPhone en moet netbooks en e-readers in één klap van de markt gaan vegen. Doordat je straks ook boeken, films en series via iTunes kunt downloaden, heb je een alleskunner met het gebruiksgemak van een tube tandpasta. Meer geheugen (tot 64GB), betere grafische mogelijkheden, processorkracht en alle eerder genoemde voordelen hebben de potentie om ons te trakteren op nieuwe game-ervaringen. Gezien het succes van games op de iPhone, kun je het niet zomaar uitsluiten (al zullen sommigen van jullie dat toch doen).
Wat heeft de gamert er aan?
Hangt er van af. Voor wie op fysieke knoppen wil drukken tijdens het gamen.. doorlopen.. voor jou is hier niets te vinden. Gameloft (dochter van Ubisoft) en EA hebben respectievelijk N.O.V.A. en Need for Speed: Shift laten zien tijdens de introductie gisterenavond. Het feit dat Steve Jobs ze de ruimte gaf op dat moment zegt genoeg over Apple’s intentie voor gamers.

N.O.V.A. is een shooter die wel ERG veel op Halo lijkt en NFS heeft geen toelichting nodig. In beide gevallen betreft het conversies van de huidige iPhone-versies. Geen port, maar conversie. Het enige wat de ontwikkelaar hierbij MOET doen is de resolutie verhogen. Nieuwe controls zijn optioneel omdat de mogelijkheden van de hardware (voor games) hetzelfde zijn. In het geval van shooters heb ik er een hard hoofd in. Hoe mooi Nova ook is, ook op de iPhone speelt het niet zo fijn als met een echte controller in je handen. NFS lijkt me dan weer goed te doen, maar dit is nog steeds niet het type game waar ik naar uitkijk voor de iPad.

Welke games zouden het goed doen op de iPad?
Uiteraard is het maar mening, maar het lijkt me meer dan aardig om een RTS zoals R.U.S.E. op het ding te spelen. Natuurlijk zullen alle huidige puzzelspellen die je in de App Store aantreft het prima doen op een groter scherm. De aanhoudende revival van het point-and-click genre zal door de iPad ook geen strobreed in de weg worden gezeten. Sterk nog.. “Beneath a steel sky”, “Monkey Island”, “Myst” en “Dragon’s Lair” zal ik pas verder spelen wanneer de iPad in handen heb, dat gaat op een groter scherm nu eenmaal lekkerder. Overigens zullen de bestaande iPhone games zonder update in een venster gespeeld kunnen worden of vergroot en dus grafisch minder mooi. Gezien Apps uitwisselbaar worden (je hoeft dus geen aparte iPad versie te kopen) zullen updates snel volgen. GTA lijkt me leuk om er op te doen, maar dat speel ik toch het liefst op anders verloren momenten vanuit mijn broekzak. Als ik zo eens teruglees kom ik tot de conclusie dat voor gamers de iPad vooral een meerwaarde heeft in het RTS genre. Van de andere kant, misschien komt iemand wel op een veel origineler idee. Heb jij er één? [gamert.nl]

0 reacties :

Een reactie posten