FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 22 januari 2010

Sparen bij de verzekeraar. Let op de lokkertjes!

Verzekeraars en vermogensbeheerders trekken de aandacht met relatief hoge spaarrentes. Sparen is een aardig opstapje voor producten waar verzekeraars meer mee verdienen.

ING Groep 0.41 % === AEX-index 0.81 %
Toprentes op de spaarmarkt? Dan dacht je tot een jaar geleden vooral aan buitenlandse banken van Turkse, Russische of IJslandse origine. Maar van dat beeld klopt weinig meer.

De Turkse banken TEB, Anadolu, Yapikredi en Akbank doen nog wel mee op toplijstjes voor variabele spaarrentes. Maar wat vooral opvalt zijn de relatief hoge rentes van verzekeraars met eigen spaarrekeningen.

Allianz, Delta Lloyd, Aegon
Sinds december 2009 biedt verzekeraar en vermogensbeheerder Allianz met de ProRekening de hoogste vrije spaarrente, met een tarief 2,85 procent. Internetbank MoneyYou, een dochter van ABN Amro, ging het grootste deel van 2009 aan kop, maar heeft inmiddels het op drie na scherpste tarief.

Van de vijftien hoogste spaarrentes komen er acht direct of indirect voor rekening van verzekeraars en vermogensbeheerders waaronder Allianz, Delta Lloyd, Aegon, Reaal, PGGM en ING-dochter WestlandUtrecht. Zie de grafiek: Verzekeraars op de spaarmarkt.

Toprente onder 3 procent
Spaarrentes zijn sinds eind 2008 en begin 2009 fors gedaald. Een jaar geleden waren banken nog naarstig op zoek naar spaargeld van particulieren, omdat ze elkaar niet vertrouwden. Massale geldinjecties van de Europese Centrale Bank brachten rust. De zogenoemde Euribor-rente, die banken onderling rekenen, bedroeg deze week iets minder dan 0,7 procent voor drie maanden.

Doordat banken genoeg alternatieven hebben om geld aan te trekken, krijgen particulieren gemiddeld een variabele spaarrente van circa 1,5 procent. De toprentes bewegen zich tussen de 2,25 procent en 2,85 procent.

Verdienen met provisie
Bij de partijen met relatief hoge spaarrentes zitten veel verzekeraars en dat heeft mede te maken met hun verdienmodel. Reguliere banken letten vooral op de rentemarge. Dat wil zeggen: het verschil tussen de rente die ze betalen aan spaarders en andere crediteuren, en de rente die ze krijgen voor het verstrekken van hypotheekleningen en overige kredieten.

Bij verzekeraars ligt dat anders, zeker als ze ook geld van klanten beheren voor de opbouw van aanvullende pensioenvoorzieningen en dergelijke.

Een hoge spaarrente dient voor verzekeraars en beleggingshuizen vaak als opstapje om geld door te sluizen naar eigen beleggingsfondsen of andere verzekeringsproducten die provisie-inkomsten opleveren. Op die manier verdienen verzekeraars en vermogensbeheerders de stevige spaarrentes weer terug.

Sparen en beleggen
Bij de Pro-rekening van Allianz is de overstapoptie vantevoren ingebouwd, aangezien het een gecombineerde rekening is voor sparen en beleggen. De spaarrente is met 2,85 procent fors en kent verder geen kosten. Via de beleggingsvariant van deze rekening kan worden belegd in aandelen- en obligatiefondsen van Allianz. Zodra de klant gaat beleggen, worden kosten ingehouden op het beheerde vermogen. Die bedragen al gauw één procent of meer van het belegde vermogen per jaar.

WestlandUtrecht geeft op de Renterekening 2,6 procent rente. Dit dochterbedrijf van ING is een gespecialiseerd hypotheekbank- en vermogensbeheerder. De Renterekening wordt nadrukkelijk als tijdelijke parkeerplaats voor beleggingsgelden gepromoot. WestlandUtrecht biedt klanten, naast direct beleggen in aandelen en obligaties, toegang tot diverse beleggingsfondsen van ING.

Ook PGGM biedt een hoge spaarrente. PGGM regelt de uitvoering voor pensioenregelingen in de zorgsector, maar opereert daarnaast als verkoper van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en lijfrentes. De vrije spaarrekening maakt onderdeel uit van dit bredere pakket van inkomensvoorzieningen.

Spaargeld lang vast?
Wat stellen traditionele banken tegenover het stuntwerk van verzekeraars en vermogensbeheerders? Onder meer ABN Amro, Fortis Bank, SNS Bank, NIBC Direct en Credit Europe Bank onderscheiden zich met deposito's waarbij de rente voor langere tijd vast staat. Wie z'n geld drie of vier jaar vast zet, kan 2,5 tot 3,5 procent rente krijgen.

Maar is het handig om spaargeld voor langere tijd vast te zetten? Analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank in de loop van dit jaar de geldkraan voor banken beetje bij beetje dicht draait, als de economie verder opkrabbelt.

Als banken niet meer onbeperkt mogen lenen bij de ECB, zou de rente voor onderlinge bankleningen moeten oplopen. Particuliere spaarders moeten daarvan op hun beurt profiteren via hogere variabele spaarrentes. Wie dit scenario realistisch acht, dient nog even geduld hebben met het (opnieuw) vast zetten van spaargeld. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten