FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 19 februari 2010

Bos en Britten bereid IJsland tegemoet te komen

Minister Wouter Bos van Financiën is samen met de Britten bereid IJsland tegemoet te komen bij de aflossing van de schulden die zijn ontstaan door het omvallen van de internetspaarbank Icesave

ING Groep 0.73 % === AEX-index 0.40 %
Nederland en Groot-Brittannië stellen volgens ingewijden voor de rente die IJsland moet betalen bovenop het geleende bedrag variabel te maken. In de eerdere afspraken gold een vast rentepercentage van 5,5 procent. Met een variabele rente zou IJsland uiteindelijk goedkoper uit moeten zijn.

Aanpassing betalingsregeling
Eerder deze week vroeg IJsland tijdens besprekingen in Londen om een aanpassing van de betalingsregeling. De ondergang van Icesave dupeerde veel Nederlandse en Britse spaarders. Nederland en Groot-Brittannië leenden IJsland samen 3,8 miljard euro om de spaarders tegemoet te komen.

Minister Bos heeft steeds gezegd dat hij het geleende bedrag terug wil krijgen met een redelijke rentevergoeding. Daarnaast is het niet de bedoeling van Nederland om IJsland met onoverkomelijke problemen op te zadelen.

Onterecht
Veel IJslanders vinden het onterecht dat zij moeten opdraaien voor het falen van bankiers op het eiland. Onder druk van maatschappelijk protest weigerde de IJslandse president eerder de terugbetalingsregeling te ondertekenen, die met Nederland en Groot-Brittannië al was afgesloten. Op 6 maart wordt er een referendum over de kwestie gehouden. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten