FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 23 februari 2010

Economen eisen verbod op hulp aan Grieken

Een viertal gerenommeerde Duitse economen begint rechtszaken tegen de Europese Unie en Duitsland als zij financiële hulp aan Griekenland willen bieden. De economen vinden dat Griekenland de eigen problemen zelf moet oplossen.

ING Groep 4.67 % === AEX-index 1.27 %
Dat zeggen de vier economen in de Duitse krant Handelsblatt.

Het gaat om dezelfde mensen die in 1998 tevergeefs probeerden de introductie van de euro in Europa tegen te houden. Hun poging deed toen veel stof opwaaien omdat rechtsgeleerden de economen hoge kansen toedichtten. Ditmaal willen ze voorkomen dat de Europese Unie iets doet wat volgens hen helemaal niet mag: een individueel land uit de financiële problemen helpen.

Wilhelm Hankel stelt met zijn drie collega-economen dat de teksten in de Europese verdragen hulp aan een individueel land uitsluiten. Hankel is voormalig topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en oud-bestuurder van grote Duitse banken. Tegenwoordig adviseert hij regeringen.

Verdragen
In het recentelijk in werking getreden Verdrag van Lissabon staat bijvoorbeeld letterlijk dat de Europese Unie noch een van de lidstaten de problemen van een andere lidstaat op zich mogen nemen.

Aan die tekst houden de economen vast. "Er bestaat geen twijfel over" dat EU-landen geen hulp mogen geven. De verdragsteksten verbieden ook dat de Europese Centrale Bank zelfstandig actie onderneemt.

Niettemin spraken de EU-leiders twee weken geleden tijdens een conferentie uit dat hulp voor Griekenland een optie is. Ook de Duitse regering zou inmiddels een plan klaar hebben liggen om in te grijpen, als de EU dat niet doet.

Tegenstelling
Hankel baseert zijn zaak op het Verdrag van Maastricht uit 1993, waarin de EU-landen besloten tot de monetaire unie en de introductie van de euro. Volgens de econoom zit er een tegenstelling in het beleid: er is sprake van een Europees economisch en financieel beleid, maar volgens Hankel kan één beleid voor de diverse economische modellen in Europa niet werken.

Dit was de kern van de rechtszaak die hij in 1998 bij het Duitse hooggerechtshof aanspande tegen de Europese Unie, maar die hij toen verloor.

De problemen met Griekenland en de juridische beletsels waar de EU nu tegenaan loopt, beschouwt Hankel als bewijs voor zijn stelling. Hij heeft dan ook goede hoop dat hij een nieuwe rechtszaak zal winnen, laat hij aan Handelsblatt weten.

'Slechte economie? Wegwezen dan!'
Zijn oplossing voor de problemen met Griekenland is duidelijk: 'slechte economieën' moeten de Europese Unie verlaten. De EU kan landen er niet uit gooien, maar landen kunnen op basis van het klassieke internationale volkenrecht wel de Europese Monetaire Unie (EMU) verlaten. Griekenland kan op die manier lid blijven van de EU, maar zonder de euro, meent Hankel. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten