FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 15 februari 2010

Herstel arbeidsmarkt: weet Randstad hoe het zit?

Officiële banencijfers in Nederland en de Verenigde Staten geven tegenstrijdige signalen. Misschien voelt uitzender Randstad de polsslag van de arbeidsmarkt beter aan.

ING Groep 2.15 % === AEX-index 0.04 %
Hoe gaat het écht met de arbeidsmarkt? Rekenmeesters bij de overheid komen er niet goed uit. Dat geldt voor de Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, maar ook voor Nederland.

Amerikaanse cijfers over de werkloosheid suggereren dat de grootste malaise op de arbeidsmarkt voorbij is. In januari daalde de werkloosheid in de Verenigde Staten tot 9,7 procent, bleek vrijdag 5 februari.

De Amerikaanse cijfers laten echter veel vragen open. De enquête over het aantal werknemers dat op loonlijsten bij bedrijven buiten de landbouw staat, tekende over januari een daling met 20 duizend banen op. Vooral in de bouw en de transportsector regende het nog ontslagen.

Minder actief op zoek
Op het eerste gezicht lijkt dat paradoxaal: minder mensen op de loonlijst en toch een daling van de werkloosheid. Een verklaring voor dit fenomeen ligt bij de meting van de officiële werkloosheid. Die telt in de VS alleen mensen die in de afgelopen vier weken actief naar een baan zochten.

Amerikaanse bedrijven ontslaan nog wel mensen, maar tegelijk verdwijnen er werklozen uit de statistieken, omdat een grotere groep de hoop op een baan heeft opgegeven. Een dalend werkloosheidscijfer is dan niet per se een gunstig signaal, zolang ondernemingen niet méér mensen in dienst nemen.

Verborgen leed bij zzp'er
In Nederland is er iets vergelijkbaars aan de hand. Hoewel de Nederlandse economie afgelopen jaar met 4 procent kromp, is de uitwerking daarvan in de officiële werkloosheidscijfers relatief bescheiden.

De Nederlandse werkloosheid bereikte over de driemaandsperiode van oktober tot en met december een voorlopige piek van 5,3 procent. Officieel waren eind 2009 410 duizend personen werkloos, volgens de berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De werkloosheidscijfers vormen een puzzel voor de rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB). Die voorzien een verdere toename van de werkloosheid tot 6,5 procent in 2010, maar dat is mild gelet op de diepte van de recessie.

Directeur Teulings van het CPB gaf afgelopen december aan dat hij vermoedt dat er flink wat verborgen werkloosheid zit bij zelfstandige eenpersoonsbedrijfjes. Die zijn minder uren gaan werken en teren in op hun vermogen. Dat is niet terug te zien in de officiële werkloosheidscijfers.

Polsslag van Randstad
Het CBS komt aanstaande donderdag 18 februari met nieuwe cijfers over de werkloosheid, in de periode november 2009 tot en met januari 2010. Ook daarvoor geldt: meevallende cijfers zeggen weinig, als banengroei uitblijft.

Op 18 februari is ook uitzendconcern Randstad van de partij, met de jaarresultaten over 2009. Randstad is zowel in Europa als de VS actief en voelt het onmiddellijk als bedrijven de tijd rijp achten om meer mensen in dienst te nemen.

Gelet op de broosheid van het economische herstel, geven ondernemingen waarschijnlijk de voorkeur aan tijdelijk boven vast personeel, als ze extra krachten nodig hebben.

In november 2009 merkte Randstad voor het eerst dat jaar, dat er in de VS meer tijdelijke werknemers aan de slag waren vergeleken met een jaar eerder. Hamvraag is of die trend in december en januari doorzette. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten