FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 5 februari 2010

Klikken bij de fiscus: wat levert het op?

Tipgevers betalen voor illegaal verkregen informatie over belastingontduiking, geldt als omstreden. Winstgevend is het wel, zowel voor de fiscus als voor de klokkenluider.

Mag je als overheid illegaal verkregen gegevens over belastingontduiking kopen? Nee, roept de Zwitserse regering al enkele weken verontwaardigd.

Maar de Zwitsers hebben het niet makkelijk. Van buitenaf wordt linksom en rechtsom stevig gemorreld aan het Zwitserse bankgeheim. Onder meer via tips over vermogens die Duitse, Franse, Nederlandse en Britse zwartspaarders in het geniep in Zwitserland hebben gestald.

Illegale cd
Donderdag 4 februari ging de Duitse staat Nordrhein-Westfalen definitief akkoord met de aankoop van een illegaal verkregen cd met vermogensgegevens. Bondskanselier Angela Merkel steunde de actie.

Volgens zakenkrant Financial Times Deutschland gaat het om informatie van de bank Credit Suisse uit 2004, waarvan 80 procent betrekking heeft op Duitse ingezetenen. De Nederlandse overheid heeft al interesse getoond in de data.

Wat overheden betalen voor tipgevers om belastingontduiking op te sporen, verschilt van geval tot geval. Maar zowel voor de fiscus als voor de informant, kan het zeer winstgevend zijn. Z24 biedt een beknopt overzicht.

Nederland: miljoenenvangst
In oktober 2009 maakte staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën bekend dat de Nederlandse fiscus in zee was gegaan met een tipgever, die informatie had over "enkele honderden zwartspaarders" bij diverse banken in Europa.

De tipgever is een beloning toegezegd die gerelateerd is aan de extra opbrengst die de fiscus incasseert als gevolg van de informatie, met "een plafond van enkele honderdduizenden euro's."

Uit een eerste toets bleek dat het om gemiddeld "enkele honderdduizenden euro's" per rekening ging, met enkele gevallen van "tientallen miljoenen" per persoon.

Bij vrijwillige inkeer van zwartspaarders rekent de fiscus sinds 1 januari een boete van 15 procent over de verschuldigde belasting. Bij 'niet inkeer' is de boete 300 procent.

Op basis van de cijfers die De Jager heeft verstrekt, lijkt de fiscus via de informant zicht te hebben op minstens 40 miljoen euro aan verborgen vermogen.

Precies berekenen hoeveel dit de fiscus oplevert is lastig. Maar stel dat er gemiddeld sprake is van vijf jaren waarover belasting is verschuldigd, dan gaat het inclusief de boetes voor niet-inkeerders al gauw om een opbrengst van zeven miljoen euro voor de Belastingdienst. Bij een beloning voor de informant van bijvoorbeeld drie ton, zou de fiscus nog altijd het twintigvoudige van het tipgeld binnen krijgen.

Duitsland: 16.00 procent rendement
Voor de cd die Duitsland donderdag 4 februari heeft aangeschaft, wordt 2,5 miljoen euro betaald, meldde onder meer de Financial Times Deutschland. De bondsregering rekent er inmiddels op dat deze investering een bedrag tot 400 miljoen euro zal opleveren. Ofwel: een rendement van 16 duizend procent, afgezet tegen de kosten van de cd.

Groot-Brittannië: 200 miljoen voor een ton
Britse belastingautoriteiten sloegen een aardige slag in 2008, met de aankoop van informatie over geheime bankrekeningen in Liechtenstein.

De Britse fiscus verwachtte destijds aan boetes en achterstallige belastingen 200 miljoen pond op te halen, meldde onder meer The Times. De beloning voor de klokkenluider bedroeg één ton. Kortom, de Britten hoopten het tipgeld met een factor 2000 terug te verdienen.

VS: 30 procent voor de tipgever
In de Verenigde Staten werd in 2006 een gulle beloningsregeling ontworpen voor tipgevers. Wie klikt bij de Amerikaanse fiscus, kan aanspraak maken op 30 procent van de extra belastingopbrengsten, inclusief boetes.

De Amerikaanse regeling leidde tot een hausse aan aangiften. In 2008 kreeg de Amerikaanse fiscus tips over een totaalbedrag van 65 miljard dollar aan verzwegen inkomsten, acht keer zoveel als een jaar eerder. De toename van het aantal aanmeldingen was zo groot, dat de belastingdienst administratieve problemen heeft gekregen met het checken van tips, meldde de Washington Times afgelopen oktober.

Pikant geval, dat begin dit jaar speelde, is de zaak van oud-bankier Bradley Birkenfeld. Deze klokkenluider onthulde een grootschalige belastingontduiking van de Zwitserse bankreus UBS in de Verenigde Staten.

Omdat Birkenfeld als werknemer van UBS zelf ook had geholpen 200 miljoen dollar te verstoppen voor de fiscus, kreeg hij afgelopen januari een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd. Na zijn gevangenisstraf kan hij mogelijk wel aanspraak maken op de 30-procentregeling voor tipgevers, wat Birkenfeld op slag een vermogend man zou maken. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten