FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 26 februari 2010

Waarom de hypotheekrente niet beweegt

De rentes waartegen banken elkaar voor korte perioden geld lenen, dalen gestaag. Maar de variabele hypotheekrente zakt niet meer mee. Hoe kan dat?

ING Groep 3.30 % === AEX-index 0.92 %
Voor huiseigenaren die uitkijken naar een nieuwe periode om de hypotheekrente vast te zetten, viel er de afgelopen maanden niet bijster veel te beleven.

Een opsteker boden de hypotheekrentes die voor langere tijd vaststaan. Bij rentelooptijden van vijf jaar en langer was een daling van de hypotheekrente waar te nemen van circa 0,4 procentpunt, blijkt uit gegevens van De Hypotheekshop. Maar de variabele hypotheekrente zat muurvast.

Dat laatste is opvallend, want de marktrentes waartegen banken elkaar voor korte tijd geld lenen, zakten de afgelopen maanden wel. Het driemaandstarief van de zogenoemde euribor-rente noteert vergeleken met oktober 2009 bijvoorbeeld eentiende procentpunt lager. Zie de grafiek: Variabele hypotheekrente en leenrente banken.

Vaste opslag ING
Banken gaan niet eenduidig om met de koppeling van de variabele hypotheekrente aan de bancaire euribor-rentes.

Het simpelste model hanteert ING, dat een vaste opslag van 2,4 procentpunt ten opzichte van euribor-rentes hanteert. Per 15 februari leverde dat op basis van de driemaands-euribor rente een variabele hypotheekrente van 3,06 procent op. ING financieert hypotheken overigens maximaal voor de helft met variabele hypotheekrentes.

Kijk je naar de spreiding van variabele hypotheekrentes, dan ligt die momenteel tussen de 2,8 en 3,6 procent, blijkt uit gegevens van vergelijkingssite Independer. Zie de grafiek: Overzicht variabele hypotheekrentes.

Maar de condities van diverse variabele hypotheekrentes verschillen per bank. Individuele banken koppelen hun variabele rentes aan specifieke hypotheekconstructies. Daarnaast betekent variabel bij de ene bank dat de rente op maandbasis kan worden aangepast, en bij de andere dat er zes maanden overheen gaat voor dat kan.

Zesmaandstarief Fortis
Fortis Bank hanteert als variabel tarief een zesmaands-rente, met een actueel tarief van 3,6 procent. "Bij Fortis Bank is er geen één-op-één relatie met kortlopende euribor-rentes. Diverse factoren spelen mee, waaronder kapitaal-, liquiditeits- en administratiekosten", laat de woordvoerder van de bank weten.

Omdat hypotheekcontracten vaak dertig jaar lopen, moeten banken voor langere tijd kapitaal aantrekken ten behoeve van het hypotheekbedrijf. Voor een vijfjarige banklening gaat er al gauw 1,5 procentpunt aan kosten bovenop de euribor-rente. "Bij hypotheken komen er ook nog de administratiekosten en dergelijke bij", legt de woordvoerder van Fortis Bank uit.

Variabele opslag BoS
Bank of Scotland rolt met een variabele hypotheekrente van 2,8 procent als goedkoopste uit de vergelijking van Independer. Dit gaat wel om een rente die maandelijks aanpasbaar is. Ook bij deze variabele rente zijn de kosten die de bank zelf maakt voor het aantrekken van kapitaal van belang. "Die kosten zijn gebaseerd op de euribor en afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaal- en geldmarkt", aldus directeur marketing Michiel van der Linde.

Daarnaast hanteert Bank of Scotland een variabele opslag. Van der Linde: "Die is ook afhankelijk van de omstandigheden en de verwachtingen op de geldmarkt en onze interpretatie daarvan."

Per saldo blijft het lastig om precies te achterhalen hoe banken opslagen doorberekenen in de variabele hypotheekrentes. Duidelijk is wel dat de consument niet elke daling van marktrentes die voor banken relevant zijn, krijgt doorgespeeld. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten