FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 9 februari 2010

Waarom muggen niet iedereen steken

Dat een mug, net als andere stekende insecten, een doelwit kiest via de geur, wisten we al. Maar waarom landt die mug altijd op dezelfde persoon? Ga eens een andere slaapkamer binnen en zoek daar je prooi en vers bloed!

Muggen komen af op uitgeademd kooldioxide en bepaalde geurstoffen. De afscheiding van deze geurstoffen is per mens verschillend, hierdoor hebben sommige mensen veel meer last van muggen dan anderen. De mug heeft zeer gevoelige waarnemingsorganen en kan zijn prooi tot 30 meter afstand waarnemen. Met warmtewaarneming bepaalt de mug waar ze gaat steken.

Nu onthult de Sunday Times hoe die ongenode gast dat doet…Een vaak gestoken mens zweet gewoon meer of heeft in dat zweet een hogere concentratie aan chemische stoffen.Volgens een moleculair bioloog aan de Amerikaanse universiteit van Yale, is een groot deel van het reuksysteem van muggen namelijk speciaal ontworpen om menselijke doelwitten te ruiken.

Van de 72 geurontvangers (!) waarmee zo’n beest is uitgerust, zijn er 27 bedoeld om de chemicaliën op te sporen die in ons zweet zitten. Met deze analyse hoopt men de basis te kunnen leggen voor het ontwikkelen van nieuwe manieren om de muggen weg te houden of te vangen.

Het zal vóór de zomer wel niet gaan lukken vrees ik…..[50plus.blog.nl]

0 reacties :

Een reactie posten