FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 22 februari 2010

Wat kost een gouden plak?

Wat is de intrinsieke waarde van een gouden medaille? Goed nieuws voor Sven, Ireen en Mark. De medailles in Vancouver zijn niet alleen groter dan die van de Olympische Winsterspelen van Turijn in 2006, ook zijn de goud- en zilverprijzen fors hoger dan toen.

ING Groep 1.23 % === AEX-index 0.15 %
Het winnen van een olympische plak is uiteraard niet in geld uit te drukken. De intrinsieke waarde, ofwel de waarde van het materiaal van een medaille, is dat wel. Wat zou een medaille opleveren als deze omgesmolten zou worden?

Nederland heeft inmiddels vijf olympische medailles in de wacht gesleept. Annette Gerritsen en Laurine van Riessen pakten respectievelijk zilver en brons. Sven Kramer, Markt Tuitert en Ireen Wüst wonnen het hoogst haalbare: goud.

Grote medailles
De medailles in Vancouver zijn groter dan bij eerdere Spelen. Ze zijn 10 centimeter in doorsnee, 6 milimeter dik en wegen, afhankelijk van de medaille, tussen de 500 en 576 gram.

Uitgaande van een medaille van 576 gram, de grootste maat, kost een gouden medaille ongeveer 400 euro. De gouden plak bestaat voor slechts ongeveer 6 procent uit goud. Tegen de huidige prijs (1121,75 dollar per ounce) is dat gouden deel zo’n 174 euro waard.

Volgens voorschriften bestaat een gouden plak verder voor minimaal 92,5 procent uit zilver. Als we dit minimumgehalte nemen, is de intrinsieke waarde van het zilver 226 euro. Deze twee bedragen samen brengen de intrinsieke waarde van een gouden plak op minimaal 400 euro.

Zilver goedkoper
Ook een zilveren medaille moet voor minimaal 92,5 procent uit zilver bestaan. Uitgaande van dat gehalte op een totaal gewicht van 576 gram, is een zilveren medaille in Vancouver 226 euro waard.

Brons is een legering van koper en tin. Er zijn geen standaard bronsprijzen, zoals voor goud en zilver. Een kilo brons zal niet meer opleveren dan een paar euro. Een bronzen medaille in Vancouver weegt iets meer dan een halve kilo, dus omsmelten loont de moeite niet.

Sven rijker dan Bob
Tijdens de vorige Winterspelen, in 2006 in Turijn, waren de medailles een fractie kleiner. Belangrijker voor de intrinsieke waarde zijn echter de goud- en zilverprijzen, die in 2006 beduidend lager lagen.

Hierdoor zijn de gouden plakken van schaatsers Sven, Mark en Ireen bijna twee keer zo veel waard als de gouden medaille die Bob de Jong in Turijn won op de 10 kilometer.

Medailles in Turijn wogen iets minder dan 500 gram. Een ounce goud (28,35 gram) kostte destijds 558 dollar (toen ongeveer 457 euro) en een ounce zilver 9,59 dollar (toen 7,86 euro).

Uitgaande van een plak van een halve kilo was een gouden medaille in Turijn 225,38 euro waard. De intrinsieke prijs van een zilveren medaille was in 2006 128,58 euro. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten