FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 25 maart 2010

En dan nu... het goede nieuws!

Terwijl de politici en de financiële markten zich opwinden over Griekenland en de euro, kachelt de economie gestaag verder. Het herstel gaat sneller dan gedacht.

ING Groep 2.48 % === AEX-index 1.13 %
Griekenland bijna failliet, Portugal in de problemen en de euro in duikvlucht. Het economische nieuws is allesbehalve positief. Het dieptepunt van de kredietcrisis mag dan achter ons liggen, nieuwe economische problemen steken sneller de kop op dan narcissen op de Keukenhof.

Een nonchalante volger van de financiële pers zou nog kunnen gaan denken dat het economische herstel is gestrand. Toch dat is zeker niet het geval. Integendeel: de economie krabbelt sneller op dan gedacht.

Sinds de zomer van 2009 groeit de Nederlandse economie weer. In het vierde kwartaal met 0,2 procent, zo maakte het CBS donderdag 25 maart bekend. Natuurlijk, de groei is gering en nog lang niet voldoende om de krimp van de vier kwartaal ervoor goed te maken. Maar vergeleken met eerdere bankencrisis heeft de recessie ongeveer half zo kort geduurd als gemiddeld.

En er is nog meer goed nieuws:

1. De wereldhandel herstelt
Kredietcrisis is eigenlijk een verkeerde naam voor de ellende in 2008 en 2009, want de kredietkraan ging niet abrupt dicht. Handelscrisis zou een betere benaming zijn. Tussen september 2008 en februari 2009 daalde de wereldhandel met ruim 17 procent. De recessie van 2009 was daar een direct gevolg van.

Gelukkig veert de wereldhandel bijna net zo snel weer op en lag die in januari 2010 (het meest recente cijfer van het CPB dat donderdag 25 maart naar buiten kwam) nog maar 6 procent onder het niveau van voor de crisis.

Dat herstel kwam vooral voor rekening van aantrekkende handel in opkomende markten (lees: China), waar de export al weer bijna op het oude niveau is. De uitvoer in EU, VS en Japan heeft nog 11 procent te gaan.


2. Nederlandse consumptie daalt minder snel
Ondanks oplopende werkloosheid en stagnerende koopkracht lijkt de consument de grootste schrik voorbij. In januari 2010 lag de consumptie nog wel 0,7 procent onder het niveau van een jaar eerder, maar in eerdere maanden was de krimp veel groter.

Volgens de laatste prognose van het CPB kan de consumptie het komende jaar zelfs weer licht gaan stijgen.

3. Nederlandse ondernemers vertrouwen het weer
Nog een meevaller: het producentenvertrouwen is, na drie maanden van toename, bijna terug op nul. In maart registreerde het CBS een vertrouwensindex voor de Nederlandse industrie van -3,5.

Over de toekomstige productie zijn de producenten ronduit positief. Sinds augustus 2008 waren ze niet zo optimistisch.

De omzetverwachtingen in commerciële dienstverlening zijn zelfs op hoogste peil sinds mei 2008 beland. Slechts 9 procent van de ondernemers verwacht een daling van de omzet, 35 procent rekent voor de komende tijd op een omzetstijging.

4. ...en buitenlandse ondernemers ook
De oogst van de afgelopen week: de IFO-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen (een goede voorspeller van economische groei in Nederland) schiet onverwacht omhoog.

De inkoopmanagersindex van de Duitse industrie duidt op snelle expansie in die sector. Dezelfde index voor het hele eurogebied valt ook een stuk hoger uit dan verwacht.

5. De euro duikelt
En dan misschien het beste nieuws: door alle onrust rond Griekenland en Portugal daalt de dollar-euro koers. Een euro is vandaag de dag nog maar $1,33 waard.

Goed nieuws voor Europese exporteurs die dankzij de goedkopere munt beter kunnen concurreren op de wereldmarkt. Het CPB gaat in de laatste – toch al niet pessimistische – prognose uit van een veel minder gunstige eurokoers van $1,43. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten