FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 24 maart 2010

Gat in je hand? Het online huishoudboekje

Diep in het rood, geen geld meer in de portemonnee en de maand moet nog beginnen? Dat voelt niet goed. Een online huishoudboekje kan helpen om de uitgaven beter in de hand te houden. Een overzicht.

ING Groep 0.43 % === AEX-index 0.07 %
De belangstelling bij consumenten voor digitale online financiële hulpmiddelen is groot, zo blijkt uit een proefproject van ING. Zomer 2009 experimenteerde de bank met een beperkte groep klanten met het online kasboek Tim.

Het online hulpmiddel is direct aan de bankrekening gekoppeld en maakt het mogelijk om geheel automatisch een overzicht van de uitgaven te maken en deze te vergelijken met het bestedingspatroon van de gemiddelde Nederlander. Tim biedt ook de optie om automatisch een sms te versturen zodra het vooraf vastgelegde budget voor een bepaalde post, bijvoorbeeld uitgaan, wordt overschreden.

Uit ING-onderzoek zou blijken dat de deelnemers 'razend enthousiast' waren. Tim biedt volgens 80 procent van de proefpersonen op een makkelijke en gebruiksvriendelijke manier inzicht in de financiën. Veel interessanter is dat twee van de drie ING-klanten die deelnamen aan de proef vinden dat Tim hen helpt om tot "verantwoord financieel gedrag" te komen. En het financieel inzicht dat Tim biedt, helpt één op drie ondervraagden om bewuster met het beschikbare budget om te gaan.

De succesvolle proef heeft ING er toe gebracht om Tim in het voorjaar 2010 voor alle rekenhouders van de bank beschikbaar te stellen. Een groot nadeel van Tim: je kunt alleen ING-rekeningen beheren, waardoor het zelfs voor niet alle ING-rekeninghouders bruikbaar is.

Pionier Yunoo.nl
Pionier op het gebied van gratis online kasboeken in Nederland is echter niet ING, maar Yunoo.nl. De website is volgens een vergelijkend onderzoek van de Geldgids, een blad van de Consumentenbond, ook het meest compleet en wordt door de onderzoekers van het blad hoog gewaardeerd. Zo heeft Yunoo een website voor mobiele telefoons, m.yunoo.nl. En bij Yunoo is het mogelijk om een onbeperkt aantal rekeningen van verschillende banken in te voeren. Een mogelijkheid die Tim van ING dus niet biedt.

Yunoo, dat begin 2009 startte, heeft naar eigen zeggen momenteel 60.000 gebruikers. De onderneming wil in 2010 groeien naar zo’n 100.000 gebruikers. Uitgever Sanoma, eigenaar van onder meer Libelle, Playboy en Panorama, nam begin 2010 een belang in Yunoo. De investering van Sanoma wordt gebruikt om Yunoo verder te ontwikkelen. Doel is om de nummer één ‘personal finance site’ van Europa te worden, zo laat Sanoma op de eigen website weten.

Bronnen van inkomsten
Besparingsaanbiedingen zijn een van de drie bronnen van inkomsten. Voor bijvoorbeeld mobiele telefonie is het mogelijk om met behulp van Yunoo je gebruik te analyseren en hierbij het beste abonnement te zoeken. "Stapt een gebruiker over, dan krijgen wij daarvoor een vergoeding", legt een woordvoerder uit. Dergelijke gratis vergelijkingen kunnen verder gemaakt worden voor televisie-, telefonie- en internetabonnementen, en vanaf 23 maart ook voor energieaanbieders. Een hulpmiddel om verzekeringen naast elkaar te leggen is nog in ontwikkeling.

Op termijn willen de makers van de website betaalde versies van het online kasboek aanbieden. "Bijvoorbeeld voor extra kritische consumenten of kleine zelfstandigen", legt de woordvoerder van Yunoo uit. Het plaatsen van gesponsorde links, die duidelijk worden aangekondigd als advertentie, is de derde bron van inkomsten.

Mogelijkheden familyware.nl
Andere online kasboeken bieden extra mogelijkheden die niet direct verband houden met geldzaken. Zo kunnen gebruikers van de site familyware.nl naast een kasboek ook een online fotoalbum, agenda en adressenlijst bijhouden.

Deze website mag dan veel mogelijkheden kennen, de gebruiksvriendelijkheid van het kasboek is beperkt. Zo kunnen in het gratis deel van de site van slechts twee verschillende banken de afschriften worden geïmporteerd en is er een maximum van tien rekeningen. Wie meer wil, moet familyware.nl 20 euro per jaar betalen.

Familiekompas.nl van ABN Amro
Ook ABN Amro heeft een online hulpmiddel voor huishoudens. De bank lanceerde augustus 2009 de website familiekompas.nl. Dit speciaal voor jonge gezinnen ontwikkelde online concept biedt tal van bruikbare diensten als een voogdijservice en oppas voor de kinderen.

Het bijbehorende online huishoudboekje Uitgavenkompas werkt volgens het principe van de 'peer group', een groep huishoudens die zich laat vergelijken met het inkomensniveau en de leefstijl van de gebruiker. Bezoekers van de site Familiekompas.nl moeten zich registeren en woon- en inkomensgegevens invoeren, zodra ze gebruik willen maken van Uitgavenkompas. Dat kan vanwege pricacy-issues een drempel zijn om het kasboek te gebruiken.

Gebruik van online kasboeken
Bij alle genoemde online kasboeken is het mogelijk om de afschriften van de bankrekeningen automatisch in te voeren. Hiervoor moeten gebruikers via internetbankieren een rekeningoverzicht ophalen en op de eigen computer opslaan. Het bestand moet vervolgens via de website in het online kasboek worden gezet door het te uploaden. Belangrijk hierbij is om na te gaan of de website het bestandsformaat van de bank ondersteunt.

Alle websites hebben de mogelijkheid om de uitgaven automatisch te rubriceren in verschillende posten als wonen, auto, uitgaan, verzekeringen, ziektekosten en levensonderhoud. Alleen bij Yunoo.nl en concurrent Kasboek.nl - van softwarebouwer Invers - bestaat de mogelijkheid om een begroting te maken. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten