FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 22 maart 2010

Heb jij vrij op 5 mei?

Om de vijf jaar is 5 mei een nationale feestdag, dus in 2010 ook weer. Maar of je daadwerkelijk vrij hebt, hangt af van wat hierover in je cao staat.

ING Groep 1.10 % === AEX-index 0.15 %
De overheid heeft in 1990 besloten dat 5 mei om de vijf jaar een nationale feestdag is. Maar dit betekent niet automatisch dat Bevrijdingsdag ook een doorbetaalde vrije dag is. Of dit zo is, is aan de werkgevers en werknemers binnen een bedrijf dan wel sector. Zij kunnen hier in een cao afspraken over maken. De meesten hebben dit gedaan.

De meeste cao's
"In verreweg de meeste cao's die wij afsluiten is 5 mei om de vijf jaar een doorbetaalde vrije dag", zegt beleidsmedewerker arbeidsvoorwaardenbeleid Erik Pentenga van de FNV. Hij schat in dat dit in 99,5 procent van de cao's zo is.

Bladerend door de ongeveer 950 cao's die de FNV heeft afgesloten kan hij eigenlijk alleen bedrijven vinden die met volcontinue- of ploegendiensten werken, die niet per cao hebben afgesproken dat Bevrijdingsdag een vrije dag is. Corus en DSM bijvoorbeeld. Dit neemt niet weg dat het kan zijn dat deze bedrijven er in hun roosters wel rekening mee houden dat 5 mei een feestdag is, aldus Pentenga.

Ambtenaren vrij
Ambtenaren, maar ook werknemers in de zorg en bij de semi-overheid als de waterschappen en het onderwijs, hebben in principe ieder jaar vrij op 5 mei, net als in een handje vol marktsectoren, aldus Pentenga. Zo hebben werknemers in opvallend veel agrarische sectoren ieder jaar vrij op Bevrijdingsdag. De hoveniers bijvoorbeeld, maar ook medewerkers bij loonbedrijven en werknemers in de glastuinbouw.

Hier en daar is er een grote cao waarin geregeld is dat werknemers ieder jaar naar Bevrijdingspop kunnen. Voorbeelden zijn die voor de meubelindustrie, die voor de drogisterijbranche, de omroepen en de Albert Heijn distributiecentra. Ook werknemers van de FNV zelf genieten jaarlijks op 5 mei betaald van een vrije dag.

Bij ontbreken van cao
Heb je geen cao, dan hangt het van je werkgever af of je vrij bent. Moet je hier nog over onderhandelen, dan kan een argument zijn om wel vrij te krijgen dat beide Kerstdagen in 2010 in het weekend vallen. In december gaan hierdoor dus geen productiedagen verloren.

De beurs is ook in 2010 wel gewoon open op 5 mei. Dit omdat de beurzen in andere landen op die dag ook open zijn. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten