FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 23 maart 2010

Verwachte toename in verkoop aan de deur

Nu meer dan 4 miljoen Nederlanders zich hebben aangemeld bij het Bel-me-niet register zullen meer bedrijven hun toevlucht zoeken in verkoop aan de deur. Daarom komt er meer consumentenvoorlichting over colportage.

ING Groep 2.27 % === AEX-index 1.00 %
Maandagavond acht uur, je zit lekker televisie te kijen, als plotseling de bel gaat. Je verwacht niemand, maar je doet toch maar open. Daar staat een vriendelijke meneer met een mooi aanbod voor groene stroom. Voor je het weet heb je je handtekening gezet en zit je vast aan een jaarabonnement.

Dit is een voorbeeld van colportage, verkoop aan de deur. Hier is op zich niets mis mee, maar volgens de Consumentenautoriteit krijgt een op de vijf Nederlanders jaarlijks te maken met misleidende colportage. Hierbij weten mensen niet goed wat ze kopen en krijgen ze daar later spijt van. Uit onderzoek van de Consumentenautoriteit blijkt dat de schade met misleidende colportage op 12 miljoen euro per jaar ligt.

Misleidende colportage
En de verwachting is dat het probleem van misleidende colportage alleen maar groter wordt door de inwerkingtreding van het Bel-me-niet register, waarbij consumenten zich kunnen afmelden voor ongewenste verkoop via telefoon of e-mail. "Nu bedrijven minder via de telefoon hun klanten kunnen werven, verwachten wij dat ze dit op andere manieren gaan doen. Wij achten de kans groot dat ze meer langs de deuren zullen gaan voor verkoop", vertelt een woordvoerder van de Consumentenautoriteit.

Dat is de reden dat de Consumentenautoriteit in 2010 meer aandacht gaat besteden aan misleidende colportage. "We willen mensen op hun rechten wijzen en ze leren om te gaan met verkopers aan de deur", aldus de woordvoerder. Die voorlichting gaat door middel van een deurhanger die mensen aan de binnenkant van de voordeur kunnen bevestigen. Op die hanger staan hun rechten en tips bij verkoop aan de deur.

Naast voorlichten kan de organisatie ook boetes uitdelen. Deze kunnen oplopen tot 450.000 euro.

Bedenktijd verlengen
"Mensen weten vaak niet dat ze bij aankopen van boven de 34 euro recht hebben op acht dagen bedenktijd. Daarnaast willen we de consument adviseren om goed na te denken voordat ze ergens 'ja' op zeggen. Als er plotseling iemand voor je deur staat, kan het zijn dat je er niet op bedacht bent en te snel iets accepteert."

Volgens de Consumentenbond voldoet alleen voorlichten niet. De bond roept dan ook op tot concrete maatregelen. Zo moet de bedenktijd van acht naar veertien dagen en zou er in navolging van het Bel-me-niet register ook een Bel-niet-aan register moeten komen.

Consumentenautoriteit wil wachten
Maar daar wil de Consumentenautoriteit niet aan: "Het is nog niet een zodanig groot probleem dat dergelijke maatregelen noodzakelijk zijn. We moeten eerst maar afwachten wat de gevolgen zijn van het Bel-me-niet register. Het is nog geen groot probleem, maar het zou er wel een kunnen worden", aldus de woordvoerder.

Ook demissionair minister Maria van der Hoeven is geen voorstander van een dergelijk register. Tegen persbureau ANP verklaarde de bewindsvrouw dat zo'n registratiesysteem niet te handhaven is en dat onmogelijk te controleren is of iemand ongeoorloofd heeft aangebeld. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten