FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 29 april 2010

Legorobot lost ook grote kubus op

Legofan David Gilday heeft een robot gebouwd die de grote broer van de klassieke rubikskubus oplost. Met het pakket Lego Mindstorms maakte hij een constructie die het 216-vlakkige speelgoed (6x6x6) de baas kan.

In februari dook er al een robot op die klassieke rubikskubussen (3x3x3) in een recordtijd kan oplossen. De CubeStormer van Mike Dobson kan elke combinatie in minder dan twaalf seconden uitwerken. Hij zette zelfs het wereldrecord van twee seconden neer. De snelste tijd die een mens ooit haalde, was zeven seconden.

Multifunctioneel
Maar nu komt een andere robotbouwer, David Gilday, met twee nieuwe concepten voor de dag: de MultiCuber Relay en MultiCuber 6x6x6. De Relay kan zowel de Pocket Cube (2x2x2), de klassieke rubikskubus (3x3x3), de Rubik’s Revenge (4x4x4) als de Professor’s Cube (5x5x5) aan. Recordtijden zet die robot niet neer, maar zijn multifunctionaliteit maakt van hem toch een knap staaltje programmeerwerk.

De grote broer, MultiCuber 6x6x6, kan de moeilijkere, 216-vlakkige V-Cube 6 kraken. In tegenstelling tot de relatief snelle Relay neemt hij daar wel zijn tijd voor. In het demofilmpje hieronder heeft hij maar liefst 26 minuten en 24 seconden nodig om de puzzel op te lossen.

Mindstorms
Alle bovenvermelde robots zijn volledig uit lego opgebouwd. Die speelgoedfabrikant bracht enkele jaren geleden het Mindstorms-werkpakket uit; en dat heeft ondertussen al enkele updates gekregen. Het pakket stelt technisch aangelegde robotfans in staat hun eigen creaties te bouwen. Vervolgens kunnen ze zelf software schrijven die de robot zegt wat hij moet doen. [zdnet,nl]

0 reacties :

Een reactie posten