FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 13 april 2010

Oud-militair gewild als manager


Oplossingsgericht, flexibel en bepaald geen 9-tot-5-mentaliteit. Oud-militairen zijn gewild op de 'civiele arbeidsmarkt'. Wat hebben Dick Berlijn, Jan-Willem Kelder en Don Berghuijs gemeen? Allen dienden ooit het vaderland, en maken nu naam voor zichzelf in het bedrijfsleven en het openbaar bestuur.
Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten, is tegenwoordig naast adviseur voorzitter van Netwerkorganisatie De Maatschappij. Voormalig vice-admiraal van de marine Jan-Willem Kelder verdient als lid van de raad van bestuur van TNO een slordige 2 ton per jaar. En ex-militair Don Berghuijs is tegenwoordig voorzitter van de expertgroep C2000.
Competenties

Oud-militairen doen het goed op de 'civiele arbeidsmarkt'. "Mensen uit het leger zitten overal in het bedrijfsleven", zegt Wim van den Berg van de militaire vakbond AFPM. "Het zijn vaak mannen en vrouwen met hele waardevolle competenties voor het bedrijfsleven én het openbaar bestuur, zoals iemand als Jack de Vries heeft bewezen."

Ook volgens onderzoeker en oud-soldaat Erik de Waard stromen militairen vaak moeiteloos door naar de top. "De sector logistiek trekt veel oud-militairen. Van KLM tot Schiphol, eigenlijk zitten ze overal. Zo is Bart Beeks, die een paar jaar boven mij zat op de militaire academie, nu vicedirecteur Operations Benelux van Ceva Logistics, voorheen TNT. Raymond Knoops, van mijn lichting, is nu Tweede Kamerlid voor het CDA. En een andere jongen uit mijn lichting bekleedt een hoge positie bij Boskalis."


Onderzoek naar krijgsmacht

Erik de Waard ging na zijn diensttijd bedrijfskunde studeren en werkte een tijd bij chipsfabrikant Smith (tegenwoordig Lays). De Waard promoveerde in 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op flexibiliteit en organisatie binnen de Nederlandse krijgsmacht. Zijn conclusie: het bedrijfsleven kan een hoop leren van de Nederlandse krijgsmacht.

Toen de muur viel, wisten westerse krijgsmachten zich volgens De Waard razendsnel aan te passen. "Wij hadden tijden de Koude Oorlog een groot leger dat al jaren dezelfde trainingen deed. Nu doen we mee aan ingewikkelde militaire missies over de hele wereld, met grote strategische en logistieke uitdagingen. Het Nederlandse leger is daarmee een typisch voorbeeld van een quick response organisatie."


Eigenschappen militairen

Oud-militair Michel Werneri is mede-oprichter van Opus Novus, een werving- en selectiebureau voor militairen. Volgens hem zijn militairen niet hiërarchisch en star, het stereotype dat nogal eens wordt neergezet. "Werkgevers lijken altijd op zoek naar flexibele teamplayers zonder 9-tot-5-mentaliteit. Voor veel militairen zijn deze eigenschappen als vanzelfsprekend, militair ben je 24 uur per dag, en als je je niet snel kunt aanpassen breng je jezelf en anderen in gevaar."

Volgens Werneri zijn vooral Nederlandse militairen gewend om zelfstandig te werken en denken binnen een internationale omgeving. "Daarin tekent zich een groot verschil met bijvoorbeeld onze Amerikaanse collega's. Nederlandse militairen hebben een echte hands-on mentaliteit."


Bedreven managers

Ook blijken oud-militairen vaak bedreven managers. Onderzoeker De Waard: "Er wordt nogal eens gedacht dat officieren leiding geven op basis van hun rang, maar in de militaire opleiding wordt juist bijzonder veel aandacht besteed aan effectief management en leiderschap. Zonder vertrouwen ben je als leider nergens in het leger."

Toch vergt de overstap van soldaten naar het bedrijfsleven wel enige aanpassing. Michel Werneri: "Veel ex-militairen zijn gewend om in teamverband te werken. Ze zijn soms iets te goed van vertrouwen, en moeten eraan wennen dat in het bedrijfsleven mensen vaak een eigen belang dienen. Dat commerciële inzicht ontbreekt soms." Maar behalve deze kleine tekortkoming is een ex-militair een aanwinst voor elk bedrijf.[z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten