FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 7 april 2010

PvdA laat WW en ontslagrecht ongemoeid

De Partij van de Arbeid wil niet tornen aan het ontslagrecht en de werkloosheidsvoorzieningen. De hypotheekrenteaftrek gaat wel op de schop, en voor de inkomstenbelasting komt er een nieuw toptarief .

ING Groep 2.68 % === AEX-index 0.48 %
Dat blijkt uit het concept verkiezingsprogramma dat de partij woensdag in Amsterdam presenteerde. De komende twee kabinetsperioden moet het begrotingstekort worden teruggebracht met 29 miljard euro. Komende kabinetsperiode wil de PvdA voor 20 miljard euro aan maatregelen nemen, de periode erop moet nog eens 9 miljard euro bezuinigd worden.

Tien miljard aan moet onder meer komen uit hervorming van de AOW en de hypotheekrenteaftrek. De andere 10 miljard moet worden bezuinigd, waar die tien miljard precies moet worden weggesneden, kon kandidaat lijsttrekker Job Cohen nog niet zeggen. " We bestuderen de rapporten met de brede heroverwegingen. Later zullen we met concrete voorstellen komen."

Verder benadrukt Cohen dat alle partijen bereid moeten zijn om in het landsbelang over hun eigen punten heen te stappen. Dat betekent dat de PvdA geen enkel punt als ononderhandelbaar beschouwt.

Maar wat wil de Partij van de Arbeid nou eigenlijk?

Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek blijft in stand, maar wordt in dertig jaar beperkt tot 30 procent. In 2014 wordt het maximum bedrag waarover kan worden afgetrokken naar 1 miljoen euro. In dertig jaar wordt dit bedrag afgebouwd naar de gemiddelde huizenprijs.

Toptarief
Er komt een toptarief van 60 procent bij de inkomstenbelasting. Dat tarief gaat gelden voor inkomens boven de 150.000 euro.

AOW
De PvdA wil dat de AOW-leeftijd in twee stappen naar 67 wordt verhoogd. In 2020 wordt de leeftijd verhoogd naar 66, vijf jaar later, in 2025 gaat deze naar 67. Ook moet gekeken worden naar speciale maatregelen voor mensen met een laag inkomen en mensen die versleten zijn. In de periode tot 2020 moet de positie van oudere werknemers verbeterd worden.

Werkeloosheidsvoorzieningen
De PvdA wil niet tornen aan de WW, dat houdt in dat de duur van de uitkering op 38 maanden blijft. Er wordt gedacht aan een model waarbij de werkgever het eerste half jaar loon doorbetaalt en ook actief meewerkt om de werknemer weer aan het werk te krijgen.

Ondernemers
Ondernemers krijgen een winstbox voor belastingen en urencriterium wordt afgeschaft. Aftrek voor starters en de MKB winstvrijstelling worden verhoogd. De zelfstandigenaftrek gaat omlaag.

Zzp-ers
Zzp-ers krijgen een wettelijk verplichte verzekering tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Zzp-ers mogen nog een aantal jaren bij hun oude pensioenfonds blijven. Aanbestedingsbeleid moet worden aangepast zodat het toegankelijker wordt voor MKB en zzp-ers.

Kredietverlening
Kredietverlening door banken aan ondernemers wordt scherp in de gaten gehouden. Eventueel moet de overheid een (tijdelijk) fonds oprichten om kredietverlening weer aan de praat te krijgen. Particuliere initiatieven als microfinanciering voor starters moeten gestimuleerd worden.

Banken
Banken moeten kleiner en transparanter. De PvdA wil hogere kapitaaleisen en strenger toezicht op het risicomanagement.

Depositogarantiestelsel
Het 'de vervuiler betaalt'-principe moet van toepassing worden. Banken moeten premies storten in een fonds dat spaarders schadeloos stelt als hun bank failliet gaat. Hoe risicovoller de bank, hoe hoger de premie voor het fonds. Toezichthouders krijgen meer middelen tot hun beschikking om te straffen en te voorkomen.

Bankentax
De PvdA is voorstander van een liefst in internationaal verband geregelde bankbelasting. Ook kijkt de PvdA naar een bankentestament en een nieuwe nationalisatiewet die de overheid meer mogelijkheden geeft om banken te nationaliseren.

Studiefinanciering
De PvdA wil op den duur de basisbeurs in het hoger onderwijs omzetten in een sociaal leenstelsel. Terugbetalen gebeurt naar draagkracht.

Arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten moeten volgens de PvdA selectief worden toegelaten. Pas na verloop van tijd bouwen arbeidsmigranten sociale zekerheid op. Het inzetten van illegale werknemers wordt strenger beboet en fraude wordt actiever opgespoord. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten