FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 6 april 2010

Scrabble past voor het eerst de regels aan

Voor het eerst in de 62-jarige geschiedenis van het spel Scrabble zullen de regels worden aangepast. De Amerikaanse speelgoedgigant Mattel heeft bepaald dat in de nieuwe editie eigennamen toegestaan zullen worden. Plaatsen, personen en merknamen zijn voortaan dus niet meer uit den boze.

Tot nu toe mochten spelers alleen de woorden gebruiken die in het woordenboek staan. Daar komen dan nu ook puntenknallers als Beyoncé (woordwaarde 18) of haar echtgenoot Jay-Z (woordwaarde 17) bij.

Mattel zegt de regels te veranderen om meer mensen te kunnen laten genieten van het spel. "Zo zal er voor kinderen een vleugje popcultuur in het spel komen. We hopen dat de bestaande fans het leuk vinden en dat het spel zo meer jongeren en families zal aanspreken."

Schrijfwijze

Mattel heeft nog niet aangegeven hoe moet worden gecontroleerd of een schrijfwijze (Khadafi of Gaddaffi?) correct is.

De voorzitter van de Nederlandse Scrabble-bond is verbaasd over de nieuwe regels. "Ze willen jongeren binnenhalen, maar hiermee jaag je de oudere spelers weg. Wat schiet je dan op?" Ze zal contact opnemen met Mattel om uitleg te vragen.

Oude versie

Scrabble werd in 1938 bedacht door een werkloze Amerikaanse architect. Tien jaar later begon de verkoop pas goed te lopen. Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan 150 miljoen exemplaren van verkocht.

In de VS gelden de nieuwe regels vanaf de nieuwe editie, die in juli op de markt komt. In Nederland gaat het reglement volgend jaar in. Mattel belooft dat er voor traditioneel ingestelde spelers een versie met de oude spelregels op de markt zal blijven.

0 reacties :

Een reactie posten