FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 12 april 2010

Vaste stroomprijs lager dan variabel tarief

Variabele stroomprijzen zijn gemiddeld hoger dan elektratarieven die voor één, twee of drie jaar vast staan. Prijsverschillen tussen aanbieders kunnen oplopen tot meer dan 30 procent.

ING Groep 0.25 % === AEX-index 0.15 %
Dat blijkt uit een inventarisatie van Z24, op basis van prijsgegevens van financiële vergelijkingssite PrizeWize, van ruim 80 stroomaanbiedingen en 50 gascontracten voor de particuliere markt.

De gemiddelde variabele leveringsprijs voor stroom lag per april 2010 op 0,0732 euro per kilowattuur, exclusief btw en energiebelasting. De meeste energieleveranciers passen hun variabele tarieven in januari en juli aan.

Vaste stroomprijzen worden vaker dan eens per halfjaar gewijzigd. Per april dit jaar zijn aanbiedingen waarbij de stroomprijs één, twee of drie jaar vast ligt gemiddeld goedkoper dan het variabele tarief. Zie de grafiek: Vaste stroomprijs lager.

Stroomprijzen: duur en goedkoop
Onderling zijn er forse tariefverschillen. Zo is het hoogste tarief voor prijsaanbiedingen van één jaar liefst 36 procent duurder dan de goedkoopste aanbieding. Bij tarieven die voor twee en drie jaar vast liggen, is het verschil tussen de duurste en de goedkoopste respectievelijk 24 en 32 procent. Zie de grafiek: Vaste stroomprijzen: grote verschillen.

Gasprijzen laten een ander beeld zien. Gemiddeld is het goedkoper om een variabel tarief aan te houden vergeleken met prijzen die voor één, twee of drie jaar vast staan. Zie de grafiek: Variabele gasprijs lager. Ook zijn onderlinge verschillen tussen vaste-prijsaanbiedingen minder groot dan op de stroommarkt. Zie de grafiek: Vaste prijs voor gas.

Prijsverwachting
Bij de keuze voor een vast of een variabel energietarief zijn twee zaken van belang: verwachtingen over de prijsontwikkeling en het verbruiksprofiel van consumenten.

Het vast zetten van de stroom- of gasprijs kan handig zijn, als je verwacht dat variabele prijzen gaan stijgen. Een vast energietarief werkt dan net zoals een vaste hypotheekrente die de maandlasten gedurende de bepaalde periode constant houdt.

Wel is het momenteel lastig om toekomstige prijsontwikkelingen in te schatten.

Olie en gas
Traditioneel zijn variabele gasprijzen voor de consument deels gekoppeld aan olieprijzen. Sinds enkele maanden zitten prijzen voor ruwe olie en stookolie in de lift.

Een deel van het gas dat op groothandelsmarkten wordt verkocht, is echter niet gekoppeld aan de olieprijs. Vrije gasprijzen stijgen sinds eind 2009 niet mee met olieprijzen en laten een vrij vlakke ontwikkeling zien. Omdat veel elektriciteitscentrales in Nederland op gas stoken, is het uiteenlopen van olie- en gasprijzen ook voor stroomprijzen van belang.

Afhankelijk van hoe ze aardgas en stroom inkopen, kan de prijsstelling van energieleveranciers sterk uiteenlopen. Daarnaast spelen ook marketingoverwegingen om klanten te lokken een rol.

Op de stroommarkt kiezen energieleveranciers er met de huidige leveringsprijzen voor om relatief lage vaste stroomprijzen te hanteren.

Let op vastrecht
Consumenten moeten er echter rekening mee houden, dat goedkope leveringstarieven niet allesbepalend zijn. Relevant is ook de hoogte van de vaste maandelijkse vergoeding, het vastrecht.

Als een laag leveringstarief gepaard gaat met een hoog vastrecht, ben je als kleinverbruiker bijvoorbeeld niet per se goedkoper uit. Nagaan wat het jaarlijkse energieverbruik is, is geen overbodige luxe bij het vergelijken van energieprijzen. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten