FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 29 april 2010

Hoe onderscheid je rommel van antiek?

De kans dat je vrijdag 30 april op de vrijmarkt een vergeten Rembrandt opduikelt, is miniem. Maar je kúnt geluk hebben. Hoe kom je erachter wat een antiek voorwerp of schilderij waard is? En hoe vind je een goede taxateur?

ING Groep 0.92 % === AEX-index 1.13 %
Twee jaar gelden stuitte een leraar in de antiekwinkel van zijn vader op een handgeschreven ansichtkaart van Anne Frank. Een toevalstreffer. Maar het kán gebeuren dat je op Koninginnedag zomaar op een heel bijzonder voorwerp stuit.

Wie wil uitzoeken of een voorwerp authentiek is en de waarde daarvan wil achterhalen, kan het laten beoordelen door een taxateur. Maar er zijn meer redenen om zo’n expert in te huren.

Taxatierapport
Voor het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering bijvoorbeeld is een taxatierapport verplicht. Ook als de successierechten (belasting op de erfenis) moeten worden vastgesteld, is het van belang de waarde van de boedel van de overledene vast te stellen.

En wat te denken van de boedelverdeling tussen broers en zussen? Het is handig te weten wat bijvoorbeeld moeders sieraden waard zijn, zodat niemand onderbedeeld wordt.

Lukraak een taxateur uit de telefoongids benaderen is niet verstandig. Het is namelijk geen beschermd beroep. Sterker nog: iedereen mag zich beëdigd taxateur noemen. Geen haan die ernaar kraait, want taxateurs worden al enkele jaren niet meer beëdigd.

Vroeger wel. Toen golden er wettelijke vestigingseisen voor taxateurs en genoten de beëdigde experts titelbescherming. Maar in 2000 heeft de overheid een streep door die regeling gehaald.

Om toch kwaliteitswaarborg te kunnen geven heeft de Federatie TMV, een brachevereniging van taxateurs, makelaars en veilinghouders, in 2002 een certificeringssysteem ingevoerd. Taxateurs kunnen hun vakkennis laten toetsen en krijgen bij voldoende resultaat een persoonsgebonden certificaat, dat vijf jaar geldig is. Dit kan worden verlengd als de taxateur kan aantonen dat hij nog steeds in hetzelfde werkveld bezig is.

Bedenk wel dat er geen vakopleiding voor taxateur bestaat. De experts moeten hun kennis opdoen door veel te kijken en te doen. Via hun werk, bezoeken aan veilingen en beurzen en het bijhouden van vakliteratuur leren ze de markt kennen. Als ze in elk geval een havo- of mbo-diploma hebben en minimaal drie jaar ervaring, kunnen ze examen doen.

Werkwijze kan fors verschillen
Het loont de moeite om bij verschillende taxateurs aan te kloppen. De werkwijze kan namelijk fors verschillen. Om een goede taxatie te kunnen maken moet de expert het voorwerp in levenden lijve zien. Sommige taxateurs menen op basis van foto’s al de benodigde informatie te kunnen geven, maar het is de vraag of je dan waar voor je geld krijgt.

Ook de tarieven kunnen flink uiteenlopen. Meestal rekent een taxateur een vast percentage van de taxatiewaarde, maar er zijn ook experts die werken met een uurtarief. De prijs is ook afhankelijk van het te leveren werk. Een mondeling advies is uiteraard goedkoper dan wanneer er een taxatierapport moet worden opgesteld.

Wie dit alles te duur vindt, kan een kunstvoorwerp ook gratis en vrijblijvend laten scannen door een veilinghuis. Of een gratis taxatiedag bezoeken van bijvoorbeeld het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch of een taxateur. Een taxatierapport krijg je dan natuurlijk niet. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten