FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 31 mei 2010

ABN kost iedere Nederlander al snel 600 euro

Rijkman Groenink riep het en nu erkent ook ABN Amro-voorzitter Gerrit Zalm het. De dertig miljard euro die de staat in de redding van ABN en Fortis Nederland stak, krijgen we niet volledig terug. Per Nederlander gaat het al gauw om 600 euro.

ING Groep 0.32 % === AEX-index 0.02 %
Toen voormalig minister van Financiën Wouter Bos in oktober 2008 de Nederlandse delen van ABN Amro en Fortis nationaliseerde, was hij nog vol vertrouwen. De staat telde 16,8 miljard euro neer, maar kreeg de "gezonde" delen, aldus Bos.

Ettelijke vermogensinjecties later is de rekening opgelopen tot een kleine dertig miljard euro. Dat bedrag gaat de staat niet volledig terug zien, erkende ook ABN-topman Gerrit Zalm vrijdag 28 mei op BNR Nieuwsradio.

Overname en kredietcrisis
Zalm sluit zich aan bij Rijkman Groenink, de voormalige baas van ABN Amro die 'zijn' wereldbank in 2007 opgehakt zag worden door het trio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Vervolgens bleek de klap van de kredietcrisis voor Fortis in 2008 te veel en moesten Nederland en België bijspringen om te redden wat er te redden viel.

Afgelopen maand stelde Groenink tijdens een discussie met Amsterdamse studenten dat als ABN Amro in 2007 niet was overgenomen, de bank wel had moeten afschrijven op giftige Amerikaanse hypotheekpakketjes, maar uiteindelijk geen staatssteun had nodig gehad.

De geschiedenis kun je niet overdoen, dus Groeninks stelling valt lastig te verifiëren. Over het waarschijnlijke staatsverlies op de redding van ABN Amro en Fortis valt echter best iets te zeggen.

Winstperspectief
Bij de presentatie van het Financieel Jaarverslag van het Rijk, medio mei, bleek dat de boekwaarde van ABN Amro Nederland, Fortis Bank en verzekeraar ASR inmiddels is verlaagd tot 9,2 miljard euro. Hamvraag is of en hoeveel dat bedrag omhoog kan als de staat de fusiebank ABN-Fortis en de verzekeraar ASR weer van de hand doet.

Op de achterkant van een bierviltje kun je daar als volgt mee omgaan. ABN Amro en Fortis Nederland presenteerden op 20 mei een geschoonde winsten over het eerste kwartaal van 2010. Die bedroegen respectievelijk 229 miljoen euro en 85 miljoen euro. Vermenigvuldig je dat met vier dan rolt er zo'n 1,3 miljard euro winst op jaarbasis uit.

In 2008 gaf minister Bos aan dat verkoop van de fusiebank ABN/Fortis niet vóór 2011 zou plaatsvinden. Als je de staat nog twee jaar extra geeft, tot 2014, resteren na dit jaar nog drie jaren om de winst op te krikken. Lukt het Gerrit Zalm in die tijd om de winst met 20 procent per jaar op te krikken - wat een knappe prestatie zou zijn - dan komt de bankwinst in 2013 op 2,2 miljard euro uit.

Miljarden in rook op
Grote Europese banken worden op de beurs momenteel verhandeld tegen zeven tot 9,5 keer de winst, blijkt uit gegevens van databureau Bloomberg en zakenbank Morgan Stanley. Voor de kleinere, regionale bank die ABN Amro inmiddels is, lijkt een prijs van acht keer de winst redelijk. Afgezet tegen de 2,2 miljard winst kom je uit op een waarde van iets meer dan 17 miljard euro.

Laat je eenzelfde berekening los op verzekeraar ASR Nederland - voorheen onderdeel van Fortis - dan rolt er een waarde van zo'n drie miljard euro uit. Bij elkaar is dat dan twintig miljard euro.

In dit optimistische scenario lijdt de staat een verlies van pakweg 10 miljard euro op de investering van 30 miljard euro. Per Nederlander is dat ongeveer 625 euro.

Drie Noord-Zuidlijnen
Is dat een hoge prijs? Het alternatief, geen staatsredding maar een bankroet van twee Nederlandse grootbanken, was voor de economie waarschijnlijk duurder geweest. Maar die kosten zijn lastig in te schatten.

Omgeslagen over alle Nederlanders lijkt de schade te overzien. Wie 23 of ouder is, verdient met twee weken werken tegen het minimumloon al meer dan 600 euro. Aan de andere kant: voor 10 miljard euro kun je - bij de huidige stand van zaken - drie Noord/Zuidlijnen aanleggen in Amsterdam. Dat is geen klein bier.

Belangrijkste les is dat de staatsredding van banken reële en hoge maatschappelijke kosten heeft. Alle reden dus om hard te zijn inzake strengere kapitaaleisen voor banken en soberheid bij de bestuursbeloningen. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten