FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 7 mei 2010

Femke H.: 'Hypotheekrenteaftrek afschaffen'


GroenLinks wil de hypotheekrenteaftrek niet beperken, zoals de SP en de PvdA, maar helemaal afschaffen. Daarnaast vindt de partij dat alleen werkenden nog AOW moeten opbouwen, zo meldt lijsttrekker Femke Halsema in een gesprek met Z24.

ING Groep 7.15 % === AEX-index 4.24 %
Huisvrouwen hebben, als het aan GroenLinks ligt, in de toekomst geen recht meer op AOW. Nu is het zo dat iedereen die in Nederland woont, AOW opbouwt. De partij van Femke Halsema wil dat veranderen en alleen werkenden nog recht geven op staatspensioen.

Na 45 jaar werken, mag je van GroenLinks met pensioen. Ben je jong begonnen en heb je op je 63ste er al 45 jaar of langer opzitten, dan mag je met 63 met pensioen.

Voor mensen die even niet hebben gewerkt omdat ze voor kinderen onder de 5 jaar of voor een zieke naaste hebben gezorgd, gelden verzachtende omstandigheden.

Waarom moet je gewerkt hebben om AOW te krijgen?
Halsema: "In 2025 komen we alleen al in de zorg 470.000 mensen tekort. Om hier wat aan te doen, kunnen we onze grenzen wagenwijd openzetten, maar wij kiezen ervoor meer mensen te laten werken. Nog geen 40 procent van de vrouwen in Nederland is economisch zelfstandig. Onder allochtone vrouwen is dit nog geen 10 procent. Bedenk je je dat één op de drie huwelijken strandt, dan snap je waarom een toenemend aantal vrouwen met kinderen in de bijstand terecht komt. Ons AOW-voorstel is dus goed voor de arbeidsmarkt en de emancipatie van vrouwen."

Tellen bijbaantjes die je in je studententijd hebt gehad ook mee als werk?
"Nee. Een jaar geldt als gewerkt als iemand 50 procent van het minimumloon heeft ontvangen. Bijbaantjes van studenten en scholieren tellen echter niet als werk omdat zo iemand ook een gift ontvangt in de vorm van studiefinanciering. Zolang iemand een beurs krijgt, bouwt hij dus geen rechten op."

De SP, PvdA en D66 willen de hypotheekrenteaftrek alleen beperken, jullie schaffen hem helemaal af. Daarin gaat GroenLinks dus verder?
"Wij starten trager en geleidelijker dan SP en D66 waardoor de schok minder hard is. We doen er uiteindelijk 30 jaar over. Op de heel lange termijn schaffen wij de aftrek inderdaad helemaal af omdat anders de woningmarkt verstoord blijft. Wij verplaatsen de eigen woning geleidelijk naar box 3. Waar vervolgens een vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing gaat gelden ter hoogte van de waarde van een gemiddeld huis. Het is toch raar dat rechtse partijen als het CDA en de VVD zoiets marktverstorends als de hypotheekrenteaftrek in tact willen laten?"

Maar bent u niet bang dat de huizenprijzen als gevolg van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek gaan zakken?
"Wat de huizenprijzen de komende 30 jaar zullen doen weten we nog niet precies. Het Centraal Planbureau rekent daar nog aan. Uit eerder studies kunnen we afleiden dat de stijging van de huizenprijzen in de toekomst wordt getemperd door vermindering en afschaffing van de fiscale subsidies. Dat is dus iets anders dan daling van de huizenprijzen. Economen hebben eerder uitgerekend dat de huizenprijzen als gevolg van ons plan 1 à 2 procent zullen zakken. Dat zou marginaal zijn. Hoe dan ook, omdat de hypotheekrenteaftrek pas over 30 jaar geheel is afgeschaft, is de invoering zeer geleidelijk en hebben mensen alle tijd zich aan te passen aan de nieuwe spelregels."

Van rechts krijgt GroenLinks het verwijt te veel te nivelleren…
"Ja, omdat wij onder meer de kinderbijslag en de premie van de zorgverzekering inkomensafhankelijk willen maken. Wij vinden dat de breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Om mensen met een middeninkomen niet te veel te belasten willen we inkomen vanaf het minimum tot circa 80.000 euro belasten met één tarief. De precieze hoogte van dit tarief wordt nu uitgerekend door het Centraal Planbureau, maar zal naar verwachting rond de 40 procent liggen."

De WW duurt als het aan jullie ligt, straks nog maximaal een jaar. Na dat jaar moet iedereen verplicht aan de slag. Komen de melkertbanen dan terug?
"Nou we willen het liefst dat mensen aan de slag gaan in een reguliere baan, maar als dat niet lukt kan iemand ook een maatschappelijke functie krijgen. Wij zijn niet van de oud-links Marcel van Dam-achtigen dat wij zeggen dat het eervoller is om achter de geraniums te zitten, dan te werken."

Vijf van de eerste zes kandidaat-Kamerleden van GroenLinks zijn vrouw. Hoe komt dat?
"Ja, de concept-kandidatenlijst was op dit punt evenwichtiger, maar het congres heeft nog een aantal wijzigingen aangebracht. Ook de voorzitter van de programma- en de voorzitter van de kandidatencommissie waren vrouwen. Hoe dat komt? Misschien komt het doordat wij geen old boys netwerk hebben?"

Zijn jullie desondanks voor een quotum voor meer vrouwen aan de top?
"Ja, we zien dat er bij bedrijven op papier allerlei mooie plannen zijn, maar in de praktijk nog bar weinig gebeurt. Wij zijn daarom voor een quotum van 30 procent vrouwen aan de top van het bedrijfsleven."

Zelf blijft u in de Kamer mocht GroenLinks gaan regeren, maar zijn er onder de kandidaat-ministers van GroenLinks wel ook zoveel vrouwen?
"Daarvoor gaan we natuurlijk ons uiterste best doen. Om wie het zou gaan kan ik niet zeggen. En nee, ook niet of het om mensen van de lijst of van daarbuiten gaat." [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten