FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 3 mei 2010

Nederland hoopt te verdienen aan Griekenland

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager hoopt uiteindelijk te verdienen aan de noodlening aan Griekenland. De opslag die de Grieken betalen voor de lening zal extra geld opleveren.

ING Groep 2.09 % === AEX-index 0.30 %
"We verdienen er hoogstwaarschijnlijk aan. Ik geloof niet dat veel mensen dat hebben gezien." Dat zei minister De Jager op zijn twitter-account.

De minister denkt dat dit kan omdat Nederland zelf op de kapitaalmarkten tegen gunstige tarieven geld lenen. De kortlopende eurobor-rentetarieven zijn laag. Nederland leent het geleende geld weer door aan Griekenland, maar rekent een opslag van 3,5 procent bovenop het euribor-tarief.

Daar Nederland een krappe 4,8 miljard euro leent aan Griekenland, kan Nederland over drie jaar tijd om en nabij de 165 miljoen euro aan rente verdienen aan de hulplening. Het geld dat Nederland leent, wordt wel bijgeschreven bij de staatsschuld. Griekenland moet de leningen binnen drie jaar terugbetaald hebben. Doet het dat niet, dan komt er een boete van 1 procent bovenop.

In delen overgemaakt
De lening van 4,8 miljard euro wordt uitgesmeerd over drie jaar, oftewel 1,6 miljard per jaar, en in vier tranches per jaar overgemaakt naar Athene.

De ministers van de eurolanden komen iedere maand bijeen in Brussel en per kwartaal zullen zij beoordelen of Griekenland zich aan de gestelde voorwaarden houdt voor de leningen. Op die manier kunnen de EU en het IMF Griekenland onder druk blijven zetten om de 40 miljard euro aan voorgestelde bezuinigingen daadwerkelijk door te voeren.

De leningen aan Griekenland - 110 miljard euro in totaal - houden in dat het armlastige land de eerste twee jaar in principe geen geld meer hoeft te lenen op de kapitaalmarkt.

Kredietwaardigheid Griekse obligatie
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft inmiddels de kredietwaardigheidseisen voor Griekse obligaties tijdelijk afgeschaft. Kredietbeoordelaars hadden de kredietwaardigheid van Griekse obligaties verlaagd tot 'junk status', wat obligaties onverhandelbaar maakt voor banken en financiële instellingen.

Door de kredietwaardigheidseisen te laten vallen, kunnen Griekse obligaties alsnog bij de ECB worden ingeruild voor geld. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten