FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 19 mei 2010

Op welke partij stemt je portemonnee?

Z24.nl en EenVandaag lanceren de Wat stemt je portemonnee-wijzer : dé manier om te kijken hoe de standpunten van politieke partijen uitpakken voor jouw portemonnee.

ING Groep 4.31 % === AEX-index 2.89 %
Economie wordt hét thema van deze verkiezingen. De komende jaren zullen er miljarden euro’s moeten worden bezuinigd. Politieke partijen zullen vaak roepen dat zij de 'burger' of een bepaalde groep burgers zoals huiseigenaren sparen, maar is dat ook zo? En geldt dat dan ook voor jou?

Met de Wat stemt je portemonnee-wijzer van EenVandaag en Z24.nl kun je bekijken hoe de standpunten van partijen uitpakken voor jouw portemonnee.

Hoe werkt de Wat stemt je portemonnee-wijzer?
In tegenstelling tot bij de Stemwijzer of het Kieskompas gaat het bij de Wat stemt je portemonnee-wijzer niet om wat je vindt, maar om wat jij bent. Zo vragen we niet of je voor of tegen het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek bent, maar of je een hypotheek hebt.

De redactie van de financieel-economische nieuwssite Z24.nl bekeek de verkiezingsprogramma’s van de belangrijkste politieke partijen en selecteerde de plannen die invloed zouden kunnen hebben op iemands persoonlijke financiële situatie. Op basis van die selectie en jouw antwoorden, krijg je uiteindelijk te zien welke politieke partijen het beste bij jouw persoonlijke financiële situatie aansluiten.

Wat moet ik met de uitslag?
In tegenstelling tot andere ‘kieshulpjes’, kijkt deze stemwijzer alleen naar je persoonlijke financiële situatie. Uitgangspunt is dat je er financieel niet op achteruit wil gaan. In de praktijk hoeft dat natuurlijk niet doorslaggevend te zijn bij het uitbrengen van je stem. Niet iedereen met een koophuis zal in alle gevallen tegen het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zijn, en niet iedere werkende wil vóór zijn 65ste stoppen.

Daarnaast kijkt de wijzer alleen naar de korte termijn. Lange termijn gevolgen van beleid zijn niet meegewogen. Een voorbeeld: een partij die geen grote bezuinigen doorvoert, is op korte termijn mogelijk gunstig, maar op de lange termijn misschien juist niet omdat het de economische groei verzwakt. En dat raakt jou natuurlijk uiteindelijk wel.

Onze stemwijzer geeft geen 'stemadvies', maar is wel handig om te bekijken welke plannen politieke partijen in hun programma’s hebben staan die je in jouw portemonnee voelt. Nadat je de Wat stemt je portemonnee-wijzer hebt gemaakt, kun je per vraag bekijken wat het standpunt van de verschillende partijen is.

Mag ik de Wat stemt je portemonnee-wijzer meerdere keren invullen?
Ja dat mag. Zo kun je kijken of de uitkomst verandert als je werkloos wordt, of een huis koopt.

Gebeurt er iets met mijn gegevens?
Bij het invullen van de stemwijzer wordt niet naar je naam gevraagd. Je anonimiteit is gegarandeerd.

Opzet
De Wat stemt je portemonnee-wijzer is samengesteld op basis van informatie afkomstig uit de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen.

Voor elke vraag ontvangen politieke partijen een negatieve, neutrale of positieve score. Bij het bepalen van die score is alleen gekeken of een bepaalde maatregel iemand raakt of niet, niet in welke mate.

Politieke partijen hebben geen inspraak gehad bij de totstandkoming van de wijzer. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten