FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

dinsdag 4 mei 2010

Recordaantal woningen van de markt gehaald

Afgelopen jaar is een op de vijf te koop staande huizen weer voor langere tijd van de markt gehaald. De verkopers zagen het niet meer zitten.

ING Groep 7.12 % === AEX-index 3.19 %
Dit blijkt uit een analyse van cijfers over woningen die op internet te koop worden aangeboden, gemaakt door softwarebedrijf Dankers & Frank.

In 2009 ging het om 41.000 huizen. In totaal stonden op woningensite Funda zo'n 190.000 'objecten' te koop. Het gaat dus bijna om een op de vijf huizen.

Dat er zo veel te koop staande huizen weer van de markt worden gehaald zonder dat zij verkocht zijn, betekent dat er eigenlijk veel meer woningen te koop zijn of in ieder geval zo weer te koop kunnen komen, dan er momenteel actief worden aangeboden.

Makelaarsvereniging NVM bevestigt de trend. "Eigenaren die niet per se hun woning kwijt hoeven, maar deze wel te koop hebben gezet, beslissen na verloop van tijd om hun huis terug te trekken van de markt. Dat gebeurt nu meer dan in het verleden."

Hoogste aantal ooit gemeten
De vereniging heeft geen cijfers over heel 2009 beschikbaar, maar wel over de periode 16 november 2008 tot en met 15 november 2009. In deze periode werden volgens de NVM maar liefst 66.000 woningen niet verkocht, maar wel van de markt gehaald. Volgens de vereniging is dit het hoogste aantal "terugtrekkingen" dat zij ooit heeft gemeten.

Een deel van deze woningen kwam echter later terug op de markt, bijvoorbeeld tegen een lagere vraagprijs of met nieuwe foto's. Hoeveel dit er zijn, en hoeveel woningen dus daadwerkelijk voor langere tijd van de markt gehaald zijn, zegt de NVM pas in juli te kunnen zeggen. Maar het lijkt erop dat de schatting van Dankers & Frank realistisch is.

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft geen zicht op het aantal mensen dat zijn huis te koop zet en vervolgens weer van de markt haalt. Maar de club meldt wel de indruk te hebben dat meer particulieren omdat ze de tijd niet geschikt vinden, hun woning officieel uit de verkoop halen. "Zij laten hun huis dan alleen nog informeel te koop staan", vertelt de woordvoerder van de vereniging van huizenbezitters.

Effect op woningprijzen
Het zou kunnen dat de woningprijzen gaan zakken, indien deze huizen straks opnieuw op de markt komen, aldus de VEH. "Maar ja, het is niet anders, het is zoals het is."

De woordvoerder: "Er worden gewoon veel minder huizen verkocht dan 'normaal'. Eerder ging het om 209.000 woningen, afgelopen jaar zaten we met 125.000 stuks op 60 procent daarvan. Voor de koper is dit fijn: hij heeft meer keus. Een verkoper moet zich realiseren dat gewoon je huis te koop zetten en wel zien, niet meer tot succes leidt. Je moet er echt voor zorgen dat alles spick en span is. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten