FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 10 mei 2010

Sparen voor zorg na pensionering

D66-leider Alexander Pechtold wil dat mensen uiteindelijk gaan sparen voor de betaling voor de zorg die zij ontvangen na hun pensionering. De zorgtoeslag wordt afgebouwd en na je 50ste hoef je minder te verdienen. Ook kijkt hij naar het differentiëren van collegegeld, waardoor opleidingen die de Nederlandse economie vooruit helpen goedkoper worden.

ING Groep 24.59 % === AEX-index 7.33 %
Volgens de D66'er is het onontkoombaar dat een volgende generatie moet gaan sparen voor de betaling van de zorgkosten in de periode na de pensionering. Dit zou dan moeten gelden voor mensen met een middeninkomen en hoger. Zij moeten meer bijdragen aan de bestrijding van de hogere zorgkosten voor de staat als gevolg van de vergrijzing.

"De zwaksten moet je beschermen, maar dat mensen met een modaal of dubbelmodaal inkomen meer gaan betalen voor zorg is iets dat bij de komende generatie tussen de oren moet komen. Ik durf zelfs verder te gaan: we gaan naar een generatie toe die niet alleen voor het pensioen zal moeten sparen, maar ook dient te gaan sparen voor de zorg na pensionering", aldus Pechtold.

De partij wil af van het eigen risico en mensen een eigen bijdrage laten betalen, tot een maximum van 400 euro per jaar. Daarnaast wil D66 van de zorgtoeslag af.

"Die willen wij af gaan bouwen. Soms zie je aan bepaalde indicatoren dat een systeem uit de pas aan het lopen is. Bijna 80 procent van de Nederlanders krijgt een zorgtoeslag. Dan is het systeem fout. Dus daar moeten we wat aan doen."

Onderwijs
Op het gebied van onderwijs wil Pechtold een nationaal onderwijsakkoord sluiten met partijen in de Tweede Kamer, zoals PvdA-leider Job Cohen pleitte voor nationale akkoorden over sociaal beleid en democratisering.

"Ik mik voor een volgend kabinet niet op een beleid voor de komende vier jaar, maar voor een inspanningsverplichting voor een periode van tien jaar. Dat geeft het onderwijsveld zelf dan ook de rust om de 'hoe'-vraag te beantwoorden. Wij stellen de 'wat'-vraag, dus het doel, maar het onderwijsveld moet de rust kunnen krijgen om het uit te voeren", zegt Pechtold.

Daarnaast vindt hij dat het mogelijk moet zijn om de collegegelden voor opleidingen te differentiëren. Nederland heeft een tekort aan wetenschappelijk hoogopgeleiden, terwijl er wel veel mensen afstuderen aan opleidingen waarvoor weinig banen zijn. Een vorm van selectie aan de poort, waarbij belangrijke opleidingen goedkoper worden dan minder belangrijke door verschillen aan te brengen in de hoogte van het collegegeld, zou kunnen helpen om beter te sturen.

"Differentiëren naar collegegeld, dat kan. Niet de opleiding zelf duurder maken, maar kijken naar het collegegeld. Dat is een van de mogelijkheden. Ik vind dat we daar ook minder krampachtig mee zouden moeten omgaan dan we de afgelopen jaren hebben gedaan."

Hoe ziet Nederland er volgens Alexander Pechtold uit over 30 jaar?
"Ik mag hopen als een land dat niet naar binnen gekeerd is. Ik hoop dat Nederland zich dan nog steeds bewust is van de mogelijkheden die voortkomen uit onze tradities. Wij zijn een land dat immer over de grenzen heen heeft gekeken. Het begrip 'tolerantie' is altijd wat geromantiseerd geweest. Het was meer een soort onverschilligheid, in de zin van: 'als we elkaar maar de ruimte geven, dan worden we er allebei beter van'. Dat is niet heel idealistisch, maar daar zijn we wel beter van geworden. Als we die gedachte weer vlot weten te trekken, dan zie ik dat we in 2030 - dat is anderhalve generatie - een grote stap voorwaarts hebben gedaan. Ik vrees alleen wel dat deze generatie een stap opzij zal moeten maken.”

U roemt de manier waarop Scandinavische landen ingericht zijn. Maar zij staan óók symbool voor een groot overheidsapparaat, dan wel ingrijpen in de economie.
"Ik huldig graag de uitdrukking 'een gezonde markt heeft een goede marktmeester'. Ik denk dat er een overheid moet zijn die de zaken reguleert waar we elkaar anders de hersens voor zouden inslaan. En een overheid dient ook in te grijpen bij monopolies. Dus ja, de overheid heeft een rol. Alleen zijn twee dingen belangrijk: het gezag moet zich consequent afvragen welke rol zij moet spelen, en ten tweede moeten de terreinen waar de overheid zo'n rol speelt wel open staan voor verandering. De rol van de overheid moet een flexibele zijn en zich afspelen daar waar de markt het niet aankan, of niet oppakt.”

U wilt de werkloosheidsuitkering (WW) verkorten tot één jaar, ook voor oudere mensen die hun baan kwijtraken, terwijl 50-plussers lang niet altijd goed bemiddelbaar zijn. Die moeten dan omgeschoold worden. Is één jaar WW dan niet wat kort?
"Ik zie dat de WW nu vooral gebruikt wordt als een makkelijke afvloeiingsregel voor 60-plussers. De AOW begint met 65, de WW is 38 maanden, handdrukje erbij, en dan kan iemand er op zijn 60ste al uit. Daarvoor is de WW natuurlijk nooit bedoeld. Die is bedoeld als overgang tussen twee banen. De cijfers leren ons dat bij iemand die langer dan een jaar werkloos is vaak iets meer aan de hand is."

Tegelijkertijd wilt u het principe 'je werkt of je zit op school', dat nu geldt voor mensen van tussen de 18 en de 27, doortrekken voor alle leeftijden. Dus als je 50-plusser bent en je wordt ontslagen, dan moet je jezelf omscholen of iets bijleren, en dat moet je dan zelf betalen?
"Dat wordt betaald door de drie-eenheid werkgever, overheid, en werknemer. Er zitten nu nog honderden miljoenen euro's in de zogenaamde Opleiding- en Ontwikkelingfondsen die niet gebruikt worden. Dat is doodzonde. Daarnaast is dit zoiets waar ruimte voor gemaakt kan worden in cao's."

Werkgevers zullen misschien sneller geneigd zijn om 50-plussers aan te nemen als zij een lager salaris vragen...
"Oh, zeker. En dat is iets waar we het in de toekomst dan ook over moeten hebben. Moet een salaris in de loop van je leven steeds in een stijgende lijn omhoog, of kunnen we het ook hebben over een curve? Tussen je 30ste en je 50ste, als je schoolgaande of studerende kinderen hebt, heb je hoge kosten. Daarna, na je 50ste, nemen die kosten weer af. Zouden we op die manier arbeid boven je 50ste niet aantrekkelijker kunnen maken, door er ook meer vrije tijd tegenover te zetten? In een nieuwe baan stijgt het loon nauwelijks, of helemaal niet meer. Even een stapje opzij doen moet tot de mogelijkheden kunnen behoren. Het wordt nu nog weinig besproken maar ik zie dat als een punt van discussie.”

U gaf in december 2009 een interview waarin u zei dat u zelf, een aantal maanden vóór de verkiezingen duidelijkheid wilt verschaffen over met welke partijen u eventueel een coalitie zou willen vormen. Welke partijen zouden dat zijn, gekeken naar sociaal-economische punten?
"De termen 'links' en 'rechts' vind ik achterhaalde begrippen. Ik heb onlangs Job Cohen uitgedaagd, en dat was niet voor niks. Op dit moment worden modellen uit het verleden neergezet als modellen die kunnen worden doorgetrokken naar deze tijd. Zoals Paars. Nu spreken sommigen over Paars-Plus, mensen krijgen daar warme gevoelens bij. Maar Paars was in 1994 een hervormingskabinet. Zo'n hervormingskabinet, een progressief kabinet, zou ik heel graag steunen."

"Maar of de PvdA bereid is om op de arbeidsmarkt te hervormen, dat weet ik niet. Of de PvdA bereid is om niet alleen de hypotheekrente, maar ook de huurmarkt aan te pakken, zoals het scheefwonen of de huurliberalisering - dat weet ik niet. Of de PvdA bereid is om ook echt geld te steken in kennis en innovatie en onderwijs, dat weet ik ook niet. Ik vind dat allemaal nogal belangrijk omdat de PvdA een grote kans maakt om één van de grote partijen te worden. Dus ik wil van Cohen - die voor mij ook nog een onbekende is - toch wel eens weten hoe dit nou allemaal zit."

Eén partij die ik in uw verhaal opmerkelijk genoeg niet hoor is het CDA.
"Het CDA was jarenlang de partij met de vele zetels, de kameleon van de afgelopen acht jaar. Jan Peter Balkenende kon regeren met de LPF, met D66, met de VVD, met de ChristenUnie en de PvdA. Dan ga je je toch afvragen wat nou de kleur van Balkenende zelf was."

U verwijt het CDA nu dat zij met Jan en alleman het bed induikt, maar zelf was D66 toch ook van de wisselende partners de afgelopen jaren: met de PvdA en de VVD in Paars, en met CDA en VVD in Balkenende-II...
"Met wisselende partners kan je mooie kinderen maken. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom of je bereid bent om een verantwoord verhaal neer te zetten." [z24.nl]

1 reacties :

Deal KING* zei

hi.... :) nice to b here

Een reactie posten