FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

maandag 24 mei 2010

Water: nieuwe melkkoe voor de staat?

Zoet water wordt steeds schaarser. Om de vraag naar water in te dammen pleit Brussel voor "efficiëntere" (lees: hogere) waterprijzen. Zou een waterrijk landje zoals het onze geld kunnen verdienen met het exporteren van water?

ING Groep 1.05 % === AEX-index 0.05 %
Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat niet alleen de Zuid-Europese landen kampen met een chronisch tekort aan water, maar ook landen zoals België en Tsjechië in toenemende mate met dit probleem kampen. Wanneer wij ons water naar deze landen met een tekort, zouden we wellicht grof geld kunnen verdienen. Of niet? Er zijn namelijk een aantal obstakels die het handelen in water bemoeilijken.

Juridische haken en ogen
In Canada waagde men zich in het verleden aan een poging geld te verdienen aan de export van water. Maar aan deze handel bleken nogal wat juridische haken en ogen te zitten. De Canadese overheid is namelijk niet gecharmeerd van de beperkte export van het water naar de Verenigde Staten en heeft bulk export bij wet verboden. Bovendien valt grootschalige export van water volgens de NAFTA niet onder het handelsakkoord tussen onder anderen de VS en Canada.

We hebben het zelf nodig
Ons eigen Ministerie van Verkeer en Waterstaat, ziet voorlopig niets in een plan om ons water te exporteren. “Door de klimaatverandering krijgen we niet alleen te maken met extremere regenval, maar ook met extremere periodes van droogte. We verwachten dat we ons eigen water in die droge periodes hard nodig zullen hebben om bijvoorbeeld het niveau van onze rivieren op pijl te houden voor de binnenvaart en om onze boeren van genoeg water te voorzien om het land te irrigeren,” vertelt een woordvoerder. Kort samengevat, verwacht de overheid dat we ons water zelf nodig hebben.

(Nog) niet rendabel
De prijs van ons drinkwater bestaat voornamelijk uit de zongenaamde proceskosten, kosten die er gemaakt worden om het water te zuiveren. Daarom varieert de prijs van een kubieke meter drinkwater in Nederland van 26,50 euro en 73,36 euro. Bepalend voor de vraag of export naar het buitenland iets oplevert, zijn de marginale kosten van water. Hoogleraar Environmental Economics aan de Universiteit van Tilburg schat in dat de marginale kosten van water in Nederland te weinig verschillen van de marginale kosten van water in landen waar het schaars is om de kosten van het transport goed te maken. Simpel gezegd komt het erop neer dat potentiële klanten van ons water in het buitenland vermoedelijk te weinig geld willen neertellen om de kosten van het transport van ons water goed te maken.

Waterprijs
Wat de “echte” juiste prijs van water is, is lastig te bepalen. Uit het feit dat de vraag naar (zoet) water hoger is dan het aanbod, kunnen we afleiden dat de prijs momenteel te laag is. In theorie ligt de economisch juiste prijs immers op het punt waar vraag en aanbod gelijk zijn.

Om de werkelijke prijs te bepalen zou je de watervoorziening kunnen privatiseren. Maar daar is geen enkel land ter wereld voor te porren en bovendien ontbreken de spelregels voor een dergelijke markt. Tot slot kleven er ethische bezwaren aan het opzetten van een vrije markt voor waterhandel. De markt is meedogenloos, en we willen graag dat deze primaire levensbehoefte voor iedereen beschikbaar is.

Water is voorlopig dus niet het blauwe goud dat ons zal doen zwemmen in het geld. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten