FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

woensdag 30 juni 2010

Wie gaat Nout Wellink opvolgen?

Ook als hij na het rapport Scheltema blijft zitten, komt het moment van afscheid voor Nout Wellink. In 2011 loopt zijn tweede termijn af, en een derde lijkt onwaarschijnlijk. Wie staan er klaar om de nieuwe DNB-president te worden?

ING Groep 0.53 % === AEX-index 0.70 %
Als Nout Wellink een politicus was, dan had iedereen het nu over ‘aangeschoten wild’. Zo ongeveer de hele Tweede Kamer buitelde dinsdag na het uitkomen van het Rapport Scheltema over de DSB-zaak, over hem heen.

VVD-er Frans Weekers noemt de conclusies over het toezicht "bikkelhard". En wil dat "de lakens bij DNB eens goed worden opgeschud". Groenlinkser Jolande Sap eist dat er consequenties worden getrokken. Wouter Koolmees van D66 vindt dat er frisse gezichten nodig zijn bij DNB, En zelfs Wellinks eigen CDA vindt dat zijn toezicht ‘ernstig tekort is geschoten’.

Woensdag mag Wellink zichzelf komen verdedigen in de Tweede Kamer.

Vertrouwen
Minister van Financiën, Jan Kees de Jager, houdt de DNB-president ondertussen de hand boven het hoofd en sprak zijn vertrouwen in de bankdirectie uit. Uiteindelijk is hij de man die er over gaat, want de kamer kan Wellink niet naar huis sturen.

Voor De Jager is dat trouwens niet eenvoudig – als hij het al zou willen. De Bankwet uit 1998 stelt dat “De president en de directeuren kunnen slechts uit hun functie worden geschorst of ontheven als zijn niet meer voldoen aan de eisen voor de uitoefening van hun functie of op ernstige wijze zijn tekortgeschoten.”

Het is zeer twijfelachtig of Scheltema’s rapport voldoende juridische munitie biedt om ernstig tekortschieten hard te maken.

Nieuwe president
Wees dus niet verbaasd als Wellink zijn termijn gewoon afmaakt en pas in 2011 aftreed. Een nieuwe termijn is niet helemaal uitgesloten, maar wel onwaarschijnlijk.

De Nederlandsche Bank krijgt dan waarschijnlijk volgend jaar, en misschien dit jaar een nieuwe president. Wie dat wordt is moeilijk te voorspellen. De benoeming is een weinig transparante procedure, waarbij de gezamenlijke vergadering van de directie en de raad van commissarissen een aanbevelingslijst van drie personen opgemaakt. De minister kiest en de koningin benoemt.

Toch heeft Z24 een lijst met zes mogelijke opvolgers opgesteld. Let op: dit is geen geheim lijstje uit de la van de minister, dat we in een donkere parkeergarage kregen toegespeeld. Het is een lijstje van personen die op grond van hun staat van dienst een kans maken. Drie kandidaten die logisch lijken, en drie kandidaten die onwaarschijnlijk zijn, maar misschien daarom juist heel geschikt. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten