FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

vrijdag 27 augustus 2010

Studentenrekening: rood staan kost goud geld

Studenten hebben het krap, dan is het zonde om ook nog te veel te betalen voor je bankzaken. Z24 vergeleek studentenrekeningen en zag dat de kosten voor rood staan flink verschillen.

ING Groep 1.30 % === AEX-index 0.90 %
In de Nederlandse studentensteden zijn de introductieweken in volle gang. Tienduizenden nieuwe studenten beginnen aan een nieuw leven van colleges, studiepunten, bier drinken en in veel gevallen financiële zelfstandigheid.

Eindelijk de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel geld je waaraan uitgeeft, geen ouders meer die je op je dak zitten vanwege een vermeend ‘onverantwoord bestedingspatroon’.

Banken spelen hier handig op in. De meeste grote banken hebben wel een aparte studentenrekening, met allerlei speciaal op de student afgestemde extra’s.

Je mag gebruik maken van een studentenrekening als je ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling en studiefinanciering ontvangt die je op de betreffende rekening laat storten. Z24 vergeleek de volgende studentenrekeningen: die van de SNS, Rabobank, ING, ABN Amro en Friesland Bank.

Leuke extra’s
ING en de ABN Amro proberen studenten te lokken met leuke gadgets. Zo krijg je bij het openen van een studentenrekening bij de ABN Amro een limegroene zitzak kado, en de ING probeert het met een opvouwbare barbecue

Ook hebben sommige banken leuke kortingsregelingen voor studenten, bij Rabobank krijg je allerlei kortingen variërend van korting op een beroepskeuzetest tot je zomervakantie. Bij ING krijg je het banenaanbod van de organisatie Studentenwerk het eerst toegestuurd.

Basispakket
Maar in beginsel zijn alle rekeningen hetzelfde. Ze bieden allemaal een gratis rekening, met gratis wereldbetaalpas. Bij SNS kan je deze pas gratis personaliseren. Met deze pas kan overal ter wereld geld opgenomen worden.

Het opnemen van euro’s is overal gratis. Voor vreemde valuta moet betaald worden. Bij SNS en Friesland Bank is dat 2,25 euro per keer. Rabobank en ING berekenen een tarief van twee euro, en een koersopslag van 1 procent. ABN Amro is het duurst, per transactie betaal je 2,25 euro en de koersopslag bedraagt 1,2 procent.

Kortingen op verzekeringen
Ook bieden banken de studenten ook nog kortingen op verschillende soorten verzekeringen. Bij Rabo krijg je korting tot 270 euro korting als je een studentenzorgverzekering afsluit bij Interpolis, en 25 procent korting op een doorlopende reisverzekering.

Bij ABN Amro is de korting op een doorlopende reisverzekering 20 procent en de ING biedt de student een combinatie van een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering.

Spaarzame studenten
Mochten studenten geld overhouden, dan bieden de banken ook spaarrekeningen, waarvan de tarieven schommelen tussen de 1,75 en 2 procent.

ING lokt spaarders met een toptarief van 2,5 procent in de eerste drie maanden, maar dat percentage daalt daarna naar tussen de 1,75 en 2,1, afhankelijk van het saldo. Friesland Bank heeft geen speciale studentenspaarrekening en geeft de minste rente, tussen de 1,25 en 1,75 afhankelijk van de hoeveelheid spaargeld.

Rood staan
Ook zijn er grote verschillen in de tarieven voor rood staan. Omdat studenten vaak geld tekort hebben, kan je op iedere studentenrekening een doorlopend krediet aanvragen. Op alle studentenrekeningen zit een standaard limiet van duizend euro.Wat je daarvoor aan rente betaalt, verschilt nogal per bank.

Friesland Bank is de duurste voor studenten die blut zijn, met op jaarbasis een rente van 12,2 procent voor rood staan. Bij ABN Amro bedraagt de rente voor rood staan 8,6 procent op jaarbasis, voor bedragen tussen de duizend en vijfduizend euro. Bij de Rabobank en SNS betalen studenten respectievelijk 8,2 en 8,3 procent rente. De ING rekent met 7,2 procent op jaarbasis het minste.

Creditcards
Mocht de student nog meer geld willen besteden, dan kan hij of zij bij alle banken ook een creditcard aanvragen. Bijna alle banken hebben speciale tarieven voor studenten. Alleen de Friesland Bank doet niet aan een speciale studentencreditcard en is ook meteen de duurste met 35 euro per jaar.

ING is weer de goedkoopste en rekent 12,50 per jaar voor een creditcard. Daarna komt de Rabobank die 13,80 rekent, op de voet gevolgd door ABN met 14 euro. De SNS berekent 15,75 euro voor een jaar. [z24.nl]

0 reacties :

Een reactie posten